KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MENTORSKOM ŠETNJOM ZAVRŠEN PETI CIKLUS PROGRAMA PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA

09.11.2015

U subotu, 7. novembra, održana je jubilarna, peta po redu, Mentorska šetnja u okviru programa “Podeli svoje znanje postani mentorka”. Mentorke i mentorine, kao i alumnistkinje i druge gošće, okupile su se kod ekspoziture Erste banke i prošetale Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana. Ovo je ujedno bio i završni događaj za polaznice generacije 2014/2015.Razgovor je nastavljen tokom debate „Žene ženama: Šta nam znači mentorstvo“ o značaju koncepta mentorstva u profesionalnom i ličnom životu, kao i koliko je za društvo u celini važno osnaživanje žena.


Debatu su svečano otvorile Aza El-Abd, direktorka USAID misije u Srbiji i Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji. U svom pozdravnom govoru El-Abd je istakla neophodnost podrške i osnaživanja žena, jer su upravo žene te koje igraju važnu i ključnu ulogu u na svim nivoima odlučivanja i u celoj privredi. Takođe, rekla je da se raduje što je sve više ovakvih projekata i inicijativa, a kao jedan od veoma uspešnih je navela program Fortune koji podržava Stejt Dipartment.


Maja Bobić je naglasila da nema dovoljno žena na upravljačkim pozicijima i da upravo kroz proces evropkih integracija Srbija teži da reši i taj problem. Više od polovine žena koje su prošle kroz ovaj program su napredovale u svojim karijerama, što se može smatrati jednim od mnogobrojnih uspeha ovog programa, ocenila.


Svetlana Stefanović, menadžerka programa „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ je moderirala debatu na kojoj su panelistkinje bile Tamara Glišić, saradnica u Odseku za EU fondove, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Jovana Štetin, novinarka, N1 televizija, Anđela Cvetković, Digital Media Planerka, Plus Media i Nevena Nikolić, istraživačica, Beogradski centar za ljudska prava, sve alumnistkinje programa.


Tamara je ocenila da je uspostavila veoma lep i produktivan odnos sa svojom mentorkom koji i danas neguju i kako joj je to dosta pomoglo da unapredi svoju karijeru. Ona se i sama našla u ulozi mentorke u ovoj generaciji, što je shvatila veoma ozbiljno i trudila se da dostigne visoke kriterijume svoje mentorke. Tamara je istakla da mlada žena u ovom programu može biti dodatno osnažena pozitivnom energiju koju sve učesnice poseduju.Za Anđelu, mentorstvo je sreća. Ona je naglasila kako Mentorstvo pruža jedinstvenu priliku da se otkrije šta zapravo želiš, šta je za tebe sreća i da je program tu da ti da potreban oslonac. Takođe, razmena iskustava i umrežavanje su neke od ključnih vrednosti ovog programa, rekla je ona.


Možda i najpoznatija alumnistkinja, Jovana Štetin je svoj profesionalni razvoj počela upravo sa ovim programom. Ona je bila mentorina u prvoj generaciji programa i njena mentorka je bila Brankica Stanković, hrabra žena koja je tada bila na vrhuncu suočavanja sa svojim izazovima. Jovana je podelila sa prisutnima svoju priču ističući da joj je tako snažna mentorka, kao što je Brankica bila, umnogome pomogla da pronađe sebe i utre svoj profesionalni put.


Nevena Nikolić je podsetila da mentorski odnos nije samo profesionalna podrška, već i lični odnos i osnaživanje u svakom smislu. Na pitanje da u jednoj reči kažu šta je za njih mentorstvo, alumnistkinje su odgovorile da su to „podrška“, „sreća“, „žene“, „kontakti“, „pozitivna energija“ i „solidarnost.“Nakon razgovora sa gostima, generaciji polaznica 2014/2015 dodeljeni sertifikati o supešnom pohađanju programa „Podeli svoje znanje postani mentorka“.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus