KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MENTORSKOM ŠETNJOM ZVANIČNO ZAVRŠEN DRUGI CIKLUS PROGRAMA PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA

19.11.2012

U subotu, 17. novembra u Beogradu je održana sada već tradicionalna Mentorska šetnja, čime je zatvoren drugi ciklus programa „Podeli svoje znanje - postani mentorka“. Cilj programa je da omogući mladim ženama koje su na početku svoje karijere da kroz višemesečni mentorski program dobiju nova znanja i savete od iskusnijih i profesionalno ostvarenih koleginica i mentorki. Projekat u Srbiji organizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji. Konkurs za mlade žene koje žele da se priključe programu otvoren je do kraja meseca.


Dosadašnje učesnice programa, mentorke i mlade učenice, okupile su se u Galeriji doma omladine Beograda, nakon čega su krenule u simboličnu šetnju od Terazija do Kalemegdana. Tokom šetnje, one su razgovarale o svojim uspesima, ali i izazovima sa kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu. Projekat je do sada okupio više od 60 mentorki iz raznih profesija kao što su Mirjana Karanović, Gordana Čomić, Dijana Vukomanović, ali i nove mentorke među kojima su Srbijanka Turajlić, Aja Jung, Nevena Petrušić, Milena Dragičević Šešić, Jasna Matić, Nataša Ristić, Sanja Milaković Kolundžija, Aida Ćorović i mnoge druge.


„Pozitivna promena u društvu počinje od pojedinaca, i upravo ovaj program dokazuje da su uspešne žene spremne da nesebično poklone svoje vreme, iskustvo i savete. Do sada je, uz ovogodišnje učesnice, krozprogram obuhvaćeno preko 150 žena. Pozivam sve mlade dame koje su na početku svojih karijera, a koje žele da unaprede svoja znanja i veštine, da se do kraja meseca prijave i uključe u program“, rekla je Andrea Brbaklić, jedna od inicijatorki programa u Srbiji i direktorka sektora komunikacija i sektora ljudskih resursa Erste Banke, na konferenciji za novinare koja je održana nakon šetnje.


Mentorke i učesnice je pozdravila i Susan Fritz, direktorka USAID-a, koja je izjavila da je zajednički cilj organizatora da prošire program na još više učesnica, kako bi veći broj mladih žena dobile priliku da steknu veštine koje će im pomoći da unaprede društvo. „Na ovaj način, želimo da ulažemo u izgradnju solidarnog i rodno ravnopravnog društva“, rekla je Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, pozvavši medije da širenjem poruke o projektu pomognu taj cilj. Diane Masson, politička savetnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji dodala je da je misija OEBS uvek bila posvećena idejama koje su ključne za sprovođenje ovog programa i da stoga posebno ohrabruje Romkinje da se prijave na program i kao mentorke i kao učenice.


U toku je konkurs za novu generaciju učenica koje će biti izabrane tokom decembra. Prijavni formular, uputstvo za konkurisanje i dodatne informacije o konkursu sve zainteresovane kandidatkinje mogu preuzeti sa internet sajta Evropskog pokreta u Srbiji, na adresi www.emins.org. Do juna 2013. godine, kada je planiran završetak projekta, mentorke i odabrane učenice će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno se sastajati, a planirane su i radionice i okrugli stolovi na kojima će učesnice imati mogućnost da unaprede veštine javnog nastupa i komunikacije.


U partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, organizacija Vital Voices koordinira mentorske šetnje u nekoliko država širom sveta. Sve ove šetnje se događaju istog dana, a cilj je da mentorke prenose svoje znanje i iskustvo mlađim koleginicama. Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Mentorske šetnje ilustruju posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom svet.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus