KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

MLADI SE MORAJU SISTEMSKI MOTIVISATI ZA BIZNIS

25.04.2017

Podatak iz Republičkog zavoda za statistiku o aktivnosti i zaposlenosti mladih kaže da ona iznosi 35%. To je bio povod za debatu „Da li preduzetništvo može biti mlađe?“, održanu 19. aprila 2017. godine, u EU Info Centru, u organizaciji Foruma mladih i Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji. 

 

Na debati u okviru ciklusa „Evropske priče“, zaključeno je da su potrebne promene, ne samoobrazovnog sistema, nego i poslovnog ambijenta u kome rade mladi preduzetnici, kako bi se motivisali da započnu biznis. Jedan od ključnih pitanja je kako znanje od ideje (bilo proizvoda ili usluge) razviti u pravu kompaniju. “Svaki preduzenik mora imati, ako želi da uspe u svetu biznisa, strast prema onome što voli da radi i znanje o tome šta se želi. Niko ne zna dok ne proba da li je za preduzetnika ili ne,” podsetila je Jovana Miljanović,  preduzetnica i motivaciona govornica.

 

Sanja Filipović sa Ekonomskog instituta govorila je o problemima sa kojima se mogu suočiti mladi preduzetnici. U prvom redu, navela je da je Srbija veoma nisko rangirana prema kvalitetu bankarskih kredita koji se daju preduzetnicima. Po njenom mišljenju, donošenje Zakona o mikro finansiranju i Zakona o rizičnom finansiranju bili bi osnova i motiv za pokretanje novog biznisa kod mladih preduzetnika, ali uz naglasak da se na tome treba raditi konstantno i predano. 

 

Miljanovićeva je odgovarala na pitanje kako početi u Srbiji i šta treba uraditi sve da bi uspeo na veoma inspirativan način. Navela je da postoji problem kod mladih, a to je postojanje ideje ali da niko nije spreman toliko da radi i posveti se tome da bi postigao određene rezultate. Konstatovala je da postoji uvek strah od neuspeha, ali da od straha ne treba bežati već se sa njim treba izboriti. Navela je i da se o preduzetništvu danas izveštava samo ono što je uspešno i najbolje, ali da ipak mora da se izveštava o svemu (“Moramo da pričamo o problemima”). 

 

Koordinatorka za poslovno savetovanje u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara, Jelena Petrović, objasnila je kako se ostvaruje saradnja između start-upova i na koje načine je inicirati. Najpre je predstavila ulogu Naučno-tehnološkog parka u svetu preduzetništva i njegovu podršku svim novim preduzećima. Ona je ocenila da je potrebno što više kurseva i seminara, kao i programa podrške, a da bi najbolje bilo kada bi postojali predmeti “tajne startup kompanija” u školama, kao što postoje na američkim univerzitetima. 

 

Jovana Lea Simić je ispričala interesantnu priču o nastanka ideje Little Blue Pot i šta je sve morala da nauči mesecima istražujući šta će biti zapravo njen proizvod. Njena ideja bila je da iskoristi model uslužne proizvodnje i ispostavilo se da ga je moguće uspešno primeniti, a dokaz za to je dvogodišnje poslovanje njene kompanije. Takođe, da bi zaobišla neuspeh plasirajući proizvod na tržištu, non stop je istraživala tržište, što smatra ključnim kako bi jedno preduzeće imalo održivu ideju i svoje kupce na tržištu. Ona je konstatovala da iako “svaka konkurencija boli,” konkurencija je neophodna. 

 

Profesorka Filipović smatra da se u vezi sa odlivom mozgova hitno mora učiniti nešto na nivou države. To pre svega, mora biti promena sistema vrednosti, kao i da postoji mogućnost da se čuju sva dosadašnja iskustva. Drugo, na promeni sistema potrebno je raditi konstantno i da, kako bi se ohrabrili mladi na pokretanje sopstvenog biznisa, postoji mentorstvo koje će na primer pružiti ekspertsko znanje u onim oblastima u kojima postoji mnogo admininstrativnih i formalnih procedura koje treba ispoštovati. Treće, da što je više moguće mora postojati saradnja između fakuleta i privrede, kao i da se problem države u vezi rizičnog kapitala mora reštiti tako što će se naći način za preusmeravanje većih finansijskih sredstava u rizični kapital, “jer start-up i kredit su teško spojivi i deluje demotivišiće”.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus