KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Neophodnost promene Ustava Republike Srbije: položaj i značaj Narodne skupštine

12.03.2014

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i formiranje nove vlade u prvom kvartalu 2014. godine idealna su prilika da se formira zakonodavno telo koje će, odmah po svom konstituisanju, pokrenuti inkluzivnu javnu raspravu o ustavnoj reformi. Ključni politički akteri ističu da je namera da se pregovori sa Evropskom unijom okončaju do 2018. godine, što neće biti moguće dok Srbija ne promeni svoj ustavni okvir, posebno u delovima koji se odnose na izbor sudija i integrativnu klauzulu.
Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije u zvanično usvojenoj Strategiji reforme pravosuđa iz 2013. godine jasno je ukazalo na neophodnost promene ustavnog okvira. Organizacije civilnog društva i nezavisni pravni i politikološki eksperti sve češće ukazuju na nužnost promene Ustava, kako bi politička zajednica u Srbiji konačno doživela svoju demokratsku konsolidaciju. Konačno, međunarodne organizacije poput Evropske unije i Saveta Evrope ukazivale su više puta na nedoslednosti postojećeg ustavnog teksta i neophodnosti usklađivanja sa dostignutim evropskim standardima.
Politička javnost u Srbiji nije značajnije polarizovana po pitanju ustavne revizije. Sve parlamentarne političke partije, osim Demokratske stranke Srbije, saglasne su sa potrebom da se promene ili određene ustavne norme ili Ustav u celosti. Otuda pitanje ustavne revizije nije više pitanje političke volje, već pitanje adekvatnog političkog trenutka u kom će se ovom vrlo važnom procesu pristupiti. Iskustva Republike Crne Gore u postupku pregovaranja sa Evropskom unijom, kao i dvostruka promena Ustava Republike Slovenije pre njenog punopravnog članstva 2004. godine, samo još više podupiru iznete tvrdnje i procene o neophodnosti ustavne revizije. Ove okolnosti, kao i smanjenje tenzija u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine nakon potpisivanja i implementacije Briselskog sporazuma, dodatno utiču na stvaranje pogodnog trenutka. Istovremeno, odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odredbi Statuta Vojvodine i šestomesečni rok da se Statut vrati pod okrilje Ustava, aktuelizovali su pitanje neophodnosti izmene krajnje defektnog i lošeg ustavnog teksta.
U skladu sa odredbama Ustava Republike Srbije, glavna institucija u postupku ustavne revizije jeste Narodna skupština Republike Srbije (NSRS) kao najviše predstavničko telo svih građana Republike Srbije. Cilj ovog rada jeste da ukaže na ključne elemente koji se tiču zakonodavnog tela i njegove uloge u postupku nužne promene Ustava. To su: uloga NSRS u postupku ustavne revizije, promena u sastavu Narodne skupštine i promena njenih ustavnih i zakonskih nadležnosti i redefinisanje političkog sistema u celini... Preuzmi celokupan tekst

 

Rad je nastao u okviru projekta "Iščekujući novi Ustav".

 

DODATNO:

 

Istraživački forum - početna strana>>


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus