KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

NEZNANJE I NEINFORMISANOST NAJVEĆI NEPRIJATELJI EVROPSKIM INETEGRACIJAMA

18.10.2016

U ponedeljak 17.10. u Opštinskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, održana je prva javna debata u okviru programa „Imam pravo da znam o EU“koju sprovodi Mreža Evropskog pokreta u Srbiji uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke u Srbiji.
Javna debata pod nazivom „Budućnost EU - izazovi sa kojima se Evropa suočava u kontekstu evropskih integracija Srbije“ okupila je brojnu publiku, a većina njih su bili mladi aktivni u omladinskim organizacijama i Kancelariji za mlade.

 

Debatu je otvorio gradonačelnik Sremske Mitrovice, Vladimir Sanader, a na debati su govorili NJ.E. ambasador SR Nemačke Aksel Ditman, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji prof. dr Mihailo Crnobrnja, ambasador Duško Lopandić, bivši šef Misije Republike Srbije u Briselu i Dmitar Stanišić, predsednik Odbora za evropske integracije u Skupštini AP Vojvodine. Debatu je moderirala Ljiljana Josić, predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji – Sremska Mitrovica.

 

Gradonačelnik Sanader je pozdravio govornike i publiku, naglasio važnost informisanja građana o procesu evropskih integracija, kao i o tome šta je to što nam ovaj proces donosi. Investicije su možda nešto najvidljivije što nam dolazi iz EU, ali tu je i promena svesti koja je neophodna kod građana da bismo se što lakše jednog dana integrisali u EU. Gradonačelnik je dodao takođe da se opština Sremska Mitrovica već uveliko sprema za evropske projekte.


NJ.E. Aksel Ditman je istakao da je važno razgovarati i informisati se o procesu evropskih integracija i van Beograda, te naglasio da Evropski pokret u Srbiji radi predano na razgovoru sa građanima u lokalnim sredinama. Unutrašnja integracija, tj. dobro informisano građanstvo o procesu evropskih integracija je jednako bitno kao i integracija same države i njena transformacija. Ambasador je govorio kako SR Nemačka pomaže Srbiji na putu integracije u EU, kao njen pouzdan partner. 1, 6 milijardi evra Nemačka je do sada donirala Srbiji, a pored ekonomske saradnje vidna je i kulturna saradnja.

 

Ambasador Lopandić je govorio o budućnost EU i izazovi sa kojima se Evropa suočava. On je prisutnima približio trenutna dešavanja u EU kao i renacionalizaciju nekih država članica. ”Evropska unija je pre svega vrednosna tvorevina i zajednica.” Istakao je Lopandić i u nastavku debate govorio o pozitivnim inicijativama i procesima koji se dešavaju. Regionalna politika EU je jedna od najuspešnijih politika EU ikad.


Predsednik EPuS-a Crnobrnja je objašnjavao zašto je integracija Srbije u EU najprirodniji put kojim Srbija može da ide u ekonomskom smislu. On je govorio o najznačajnijim izazovima koji su pred Srbijom u daljem procesu evropskih integracija. Kao jedan od najboljih primera je podatak da je srpski izvoz u celu Aziju, manji nego sam izvoz u Nemačku. Tajming je nešto što će za Srbiju uvek biti veliki izazov, a pogotovo izgubljeno vreme koje treba nadomestiti u budućnosti. Ono što će takođe biti pred Srbijom je i nerešen status Kosova, reforme državne uprave, te i ekonomske inovacije.


Dmitar Stanišić je govorio o pregovaračko procesu Srbije sa EU, kao i u kojoj fazi smo sada i šta nas očekuje u nastavku. U svom izlaganju Stanišić je bliže pojasnio prisutnima šta su to poglavlja, zašto i da li zaista pregovaramo, kako se proces pregovora transformisao tokom vremena, te i da za region Zapadnog Balkana važe nova pravila u pregovaranju.

 

U veoma interaktivnoj debati, govornici su odgovarali na pitanja publike koja su se uglavnom bavila narativom Unije kao vrednosne zajednice, kao i zašto kao društvo treba da joj težimo, i to u svakom segment naših života.

 

Jedna od poruka debate je da mladima treba postaviti vrednosna pitanja vezana za EU, da bi oni mogli zaista da porazmisle zašto sva ostala ačternativna rešenja za budućnost Srbije nisu moguća. Mladima je potrebno da veruju u nešto i zato veliki procenat naših visokoobrazivanih ljudi odlazi za vrednostima, u Nemačku, u EU. Neznanje i neinformisanost su najveći neprijatelji procesu evropskih inetegracija i zbog toga je potrebno da naši mladi postanu ambasadori EU i evropskih integracija.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus