KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

NOVE INICIJATIVE NA SAMITU U TRSTU, REALIZACIJA POD LUPOM

16.07.2017

Četvrti po redu Samit lidera Zapadnog Balkana organizovan u okviru Berlinskog procesa, održan je prošle nedelje u Trstu. Samit je okupio šefove država i vlada i čelnike ministarstava spoljnih poslova, ministarstava ekonomije i ministarstava transporta zemalja Zapadnog Balkana, zvaničnike pojedinih država članica Evropske unije i visoke zvaničnike Evropske unije. U svojstvu zvaničnih predstavnika EU, između ostalih, Samitu su prisustvovali i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han i komesarka za transport, Violeta Bulc.


Budućnost Zapadnog Balkana je u EU, ističe se u deklaraciji Italije koja predsedavaja samitom. U okviru Samita u Trstu, kao sastavni deo Berlinskog procesa održan je sastanak ministara spoljnih poslova, sastanak Biznis foruma, dvodnevni sastanak Foruma civilnog društva, kao i sastanak Foruma mladih Zapadnog Balkana i EU.


Učesnici Samita su razmatrali mogućnosti za jačanje regionalne saradnje u različitim oblastima, pri čemu je naročita pažnja posvećena uspostavljanju dogovora o konkretnim merama za efikasnije i produktivnije povezivanje infrastrukture, ekonomija i ljudi u regionu Zapadnog Balkana.


Lideri tzv. zapadnobalkanske šestorke postigli dogovor o Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, kako bi, uz pomoć niza mera, omogućili i podstakli neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage u regionu. Krajnji cilje ove inicijative je dugoročno preusmeravanje modela rasta ekonomije na regionalni i konsolidacije zajedničkog, dvadesetomilionskog tržišta. U vezi sa tim, uklanjanje trgovinskih barijera i pretpostavljeno posledično povećanje investicija, naglašavaju iz EU, moglo bi da obezbedi regionu čak i do osamdeset hiljada novih radnih mesta.


Jučerašnje okupljanje obeležilo je i potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici između prisutnih zapadnobalkanskih učesnica Samita (sa izuzetkom Bosne i Hercegovine) i EU. Ugovor je predstavljen kao višestruko značajan ne samo iz perspektive svakodnevnog života stanovnika Zapadnog Balkana i to u meri u kojoj će uticati na poboljšanje infrastrukture, na udobnost i na bezbednost u saobraćaju, već i iz ekonomske perspektive, kao jedan od načina da se uz mogućnost lakšeg transporta u region privuku investitori, ali, takođe, i iz političke perpektive, i to kroz usklađivanje zakonodavstava zapadnobalkanskih zemalja sa zakonodavstvom Evropske unije kada je reč o oblasti saobraćaja. U svom obraćanju nakon Samita, Federika Mogerini, istakla među praktičnim projektima proisteklim iz procesa ovaj ugovor i povezanost koju donosi, zaključivši da je uz praktične korake i evropsku perspektivu Samit bio veoma uspešan.


Međutim, ne dele svi optimizam Mogerinijeve, naročito kada je reč o krajnjim dometima akcionog plana za formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu. Analitičar Dušan Reljić, skreće pažnju na političke razloge kao motiv za odbijanje takvog i sličnih sporazuma, koji zavisi od spremnosti i mogućnosti suseda da rade zajedno. Čak je i Johanes Han bio prinuđen da prizna da još uvek postoje neke tenzije između i, u nekim slučajevima, u zemljama, koje ne mogu nestati preko noći.

 

Nove inicijative prodstakle su i nedoumice u vezi sa namerama Unije, kao i strah da je planirani zajednički ekonomski prostor umesto mogućeg načina za brže približavanje Uniji, zapravo zamena za članstvo u Uniji. Pokrenuto je i pitanje potrebe svežijim i adekvatnijim pristupom Brisela prema zemljama Zapadnog Balkana. Kada je reč o konkretnik inicijativama, mogle su se čuti i sumnje da takva vrsta ekonomskog povezivanja neće otkloniti sa prostora Zapadnog Balkana sveprisutni problem korupcije, nedostatka vladavine prava ili lošu infrastrukturu. Kritike su stigle i iz austrijske štampe, posebno u pogledu sledeće planirane destinacije samita, s obzirom da će naredni samit biće održan u Londonu uprkos tekućim pregovorima Ujedinjenog kraljevstva o istupanju iz članstva EU.


Iako razloga za optimizam ima, s obzirom da je samit u Trstu, prema rečima Duška Lopandića, bio „najsadržaniji do sada“, ostaje kao i do sada pitanje kako će teći realizacija postignutih dogovora i planova.

 


Izvori: Vlada Republike SrbijeEuropean CommissionCivil Society ForumEuropean Neighbourhood Policy And Enlargement NegotiationsCommissioner Hahn at the Business ForumTrieste Western Balkan Summit. Declaration by the Italian ChairPolitico, European Western BalkansEuropean Western BalkansEuropean Western Balkans


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus