KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

OBRAZOVANJE KAO IZBORNA PAROLA - V. MATEJIĆ

23.02.2014

Finska i Irska su dve male države koje su iz krize izašle razvojno veoma uspešno i poučno za nas. Premijer Finske iz vremena kada se njegova zemlja opredelila za razvoj zasnovan na znanju jednom je saopštio da su za uspeh u tome potrebna tri faktora. Cela populacija, nikako samo njena elita, raspolaže znanjem i kvalitetno se obrazuje; vlada i druge institucije kompetentno podržavaju takav razvoj i postoji dovoljno sposobnih preduzetnika za privređivanje zasnovano na znanju.


Izlaz iz krize i razvoj Irske se oslanjao na pravu modernizaciju obrazovanja, te je raskid sa okoštalim obrazovnim sistemom uključivao i nove nazive nekih visokoškolskih institucija. Najnovija rangiranja univerziteta najveći značaj daju neposrednim doprinosima visokog obrazovanja privrednom, tehnološkom i drugom razvoju, to jest broju zaštićenih patenata, prihodima po osnovu intelektualne svojine, broju novoosnovanih firmi u okviru i u okolini ovih institucija i slično. Moderno obrazovanje je, o tome se više nema šta razgovarati, neophodan i nezamenljiv uslov za moderan razvoj.


Već na početku izborne kampanje najveći broj političkih partija saopštava da je obrazovanje jedan od njihovih ključnih prioriteta. Šta mi u ovome vidimo? Samo to da će od svega ostati puka saopštenja. Najpre, jer je i do sada upravo tako bivalo. Potom, jer politički akteri nisu ništa učinili, a mogli su, da se primeni državna, od vlade pre duže od godinu dana usvojena, pa stoga valjda i obavezujuća, strategija razvoja obrazovanja. Najzad, lakoća kojom brojni političari diplomiraju, magistriraju, doktoriraju, intervenišu za prohodnost svojih u obrazovnom  procesu toliko je ukorenjena da nema snage koja će je ukloniti. Možda nam nešto kazuje i činjenica da jedan od posvećenika modernizaciji obrazovanja u Srbiji, gospodin Dereta, neće imati šanse da problem obrazovanja javno ističe i razmatra kao što je to u dosadašnjem skupštinskom sazivu činio.


U pristupnim pregovorima poglavlje o obrazovanju neće biti teško za nas, jer je to praktično isključivo nacionalna stvar. Ali ono što se od nas očekivalo već odavno - definisanje nacionalnog okvira kvalifikacija i evropski sistem priznavanje diploma - nije obavljeno i ne zna se kada će se obaviti. Sve u svemu, razvoj obrazovanja u Srbiji će po svoj prilici ostati samo "privlačna" izborna parola koja će vremenom gubiti svoj "politički sjaj", ostavljajući zemlju i njene građane u nekom davno proteklom vremenu.

 

 

Prof. dr Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji,

u rubirici Evropsko ćoše vikendom u specijalnom dodatku dnevnog lista Danas "Izborna groznica," 22. februara 2014. 

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus