KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽAN EVALUACIONI SASTANAK U VRDNIKU

28.07.2014

Evaluacioni sastanak učenica na programu „Podeli svoj znanje – postani mentorka2013/2014“ pod nazivom „Šta smo naučile i kako nastavljamo dalje?“ održan je u subotu, 26. jula 2014. godine u Vrdniku (Fenix Centar).


Sastanak se sastojao iz dva dela: prvi deo je bio usmeren na evaluaciju programa kroz naučene lekcije i savete za naredne generacije, i umrežavanje. Dok je drugi deo bio posvećen diskusiji na temu „Mizoginija u Srbiji – kako je prepoznati“.


U prijatnoj atmosferi u prirodi mentorine i mentorke su imale prilike da se osvrnu na sve što su naučile tokom programa, da na interaktivan način podele svoja iskustva, zašto im je program značio i šta su novo naučile.


Kroz igru Sajam znanja i veština mentorke i mentorine su na kreativan način pokušale da sagledaju i podsete se potencijala koji već postoji u grupi. Ali i da razmisle kako dalje da nastave sa radom u okviru alumni grupe.


U drugom delu dana, zajedno sa Marinom Blagojević Hjuson, sve učesnice su imale priliku da diskutuju o Mizoginiji danas u Srbiji i kako je prepoznati, kao i da zajedno identifikuju i ukažu na mizoginiju koji su u svom okruženju prepoznale.


Sastanak je bio dobra prilika da se zajedno osvrnu na ono što su uradile, i na ono što će tek da urade.

 

 

Od februara do jula 2014. godine, svake poslednje subote u mesecu organizovani su okrugli stolovi i/ili radionice za sve učesnice na programu, čije su teme bile definisane u skladu sa interesovanjima polaznica Programa. U ovom periodu organizovana su:

 

 • tri okrugla stola na teme: Mesto društvenog aktivizma mladih u Srbiji, Žene i preduzetništvo i Žene u Prvom svetskom ratu
 • dve radionice: Javni nastup i Projektni menadžment i
 • dve javne debate: Ženska prava i rodna ravnopravnost u Novom Sadu i Žene u kulturi i umetnosti i Čačku.

 

Završni događaj je Mentorska šetnja koja se tradicionalno održava polovinom novembra, kada će mentorke i mentorine dobiti i sertifikate za učešće u Programu.


Program ima za cilj da okupi stručne liderke iz različitih profesija kako bi podelile svoja znanja i iskustva sa mladim ženama na početku karijere sličnih interesovanja i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju. Model mentorstva je široko promovisan na međunarodnom nivou i veoma uspešno se realizuje u nekoliko zemalja. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je neznatno prilagođen ciljnoj grupi u Republici Srbiji.

 

 


**Projekat „Podeli svoje znanje – postani mentorka 2013/2014“, Evropski pokret u Srbiji već četvrtu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država,Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Cilj ovog programa je ekonomsko i profesionalno osnaživanje žena u srpskom društvu kroz razmenu iskustava i znanja između stručnih liderki iz različitih profesija (biznis, javni i civilni sektor) i mlađih žena sa sličnim interesovanjima i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj  put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus