KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽAN JAVNI SASTANAK FORUMA ZA MEĐUNARODNE ODNOSE

04.12.2013

 

Javni sastanak Foruma za međunarodne odnose u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Friedrich Ebert, održan je 3. decembra u Aero klubu. Otvaranje Foruma za širu javnost za cilj je imalo pokretanje diskusije o spoljnopolitičkim odnosima Srbije i EU, a imajući u vidu da je članstvo Srbije u EU proklamovano kao prvi strateški spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. 


Na temu „Srbija i EU – nova faza u odnosima“ u formi duela govorili su: Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU i Nj.E. Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, uz moderiranje profesora Predraga Simića, predsednika Foruma

Tokom razgovora otvoren je niz pitanja koja su se odnosila na sam proces evropskih integracija, uticaja ekonomske krize na proces saradnje, političku i ekonomsku cenu procesa pristupanja, ali i druga pitanja značajna za Republiku Srbiju, ali i za EU u narednom periodu. 

Panelisti su istakli da ova godina jeste istorijska godina u odnosima Srbije i EU, kao i da započinjanjem pregovora ovaj odnos dobija novi kvalitet. Gospođa Miščević je istakla da pripreme i procesi koji su do sada završeni predstavljaju dobar početak, ali da je pred nama dug put. Nj.E. gospodin Devenport je podvukao da će Srbija u ovom procesu od EU svakako dobiti ohrabrenje i podršku. 

Devenport je ocenio da je Srbija izuzetno dobar kandidat, da je dobro pripremljena, a njeni kadrovi kvalifikovani i rade u koordinaciji. Kapaciteti administracije za pristupne pregovore razvijani su kroz obuke i treninge Kancelarije za evropske integracije od samog njenog osnivanja, dodala je Miščević

Ono što će pak biti najveći izazov u procesu pristupanja za Vladu R. Srbije jeste da Evropskoj uniji jasno i koherentno predstavi Komisiji načine sprovođenja acquis-a . Potreban je pravi način informisanja građane/građanke Srbije o samom procesu bez podizanja očekivanja i pravljenja atmosfere stalnog iščekivanja pozitivnih signala od strane EU. Takođe, Srbiji je neophodna Strategija razvoja, a ovo jeste idealan momenat da mislimo strateški i način da se u sam proces uključe svi akteri zainteresovani za proces, a posebno civilno društvo u širem smislu – institute, univerzitete, sindikate, privredu – i da svako u svojoj oblasti promisli kako da na najbolji način postavimo okvire za dalje delovanje. 

Cenu samog pristupnog proces je teško proceniti, posebno što to povlači mnoge podaktivnosti koje se ne mogu unapred znati, kao što se ne zna kolika ulaganja će biti potrebna da bi se pojedina poglavlja zatvarala. Kao jedno od „skupljih“ poglavlja navedeno je Poglavlje 27 – Životna sredina. 

Tehnički i administrativni kapaciteti Srbije su na visokom nivou i postoji dobra koordinacija na vladinom i regionalnom nivou, što je ocenjeno kao dobar preduslov. Procena je da će se većina poglavlja zatvoriti u srednjem roku (3-5 godina), ali i da ne postoje „laka“ poglavlja koja se mogu zanemariti. Poglavlja 23 i 24, već je poznato, biće prva otvorena i poslednja zatvorena, i njima će se posvetiti posebna pažnja kao i poglavlju 35. 

Kao jedno od važnih pitanje jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine i države članice EU pažljivo cene svaki korak u ovom procesu. Devenport je pohvalio dosadašnji napredak, posebno činjenicu da se sastanci dve strane u Briselu sada odvijaju bez kontroverzi i da su strane odlučne da ne blokiraju jedna drugu u svojim integracioniom procesima. Istaknuto je da ne postoji pritisak priznavanja Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU, iako je jasno da se mora raditi na unapređenju i normalizaciji odnosa. Proaktivnost je ključna i posvećenost će potvrditi kredibilitet Srbije kao partnera EU. 

Otvorena pitanja u odnosima sa susedima, uključujući i pitanja zaštite prava nacionalnih manjina, neće biti rešavana u okviru pristupnih pregovora, već je ostavljeno da se na njima radi u isto vreme, ali na bilateralnim osnovama. Uspeh u nalaženju obostrano prihvatljivih rešenja biće uzet u obzir pri donošenju odluke o zatvaranju poglavlja 30 i 31, o spoljnim odnosima i bezbednosti.

Opšti zaključak je bio da je, u očekivanju međuvladine konferencije država članica Evropske unije i otvaranja pristupnih pregovora Republike Srbije, neophodno aktivno uključivanje svih zainteresovanih aktera i započinjanje razmatranja svih aspekata odnosa Srbije i EU, kao pripreme za izazove tog procesa.


Na skupu su prisustvovali članovi Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kao i predstavnici diplomatskog kora, državnih institucija, civilnog sektora, profesionalnih udruženja i studenti.

*Od samog početka, Forum okuplja najistaknutijie spoljnopolitičke analitičare i znalce kao najvredniji resurs ove u nas jedinstvena institucija, u smislu članstva, stručnosti i demokratičnosti. Sastaje se svake srede pod chatam house rule i svestrano, uz uvodničare, razmatra aktuelne teme spoljne politike i međunarodnih odnosa. Forum teži da pruži doprinos građenju realnih predstava u našoj javnosti o današnjem izmenjenom svetu, našim mestu, interesima i šansama u njemu, kao i formiranju politike zemlje na tim osnovama. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus