KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽAN PRIPREMNI SASTANAK ZA MENTORINE NA PROGRAMU PODELI SVOJE ZNANJE - POSTANI MENTORKA 2014/2015

31.01.2015

Na programu „Podeli svoj znanje – postani mentorka 2014/2015“ u subotu je održan pripremni sastanak u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji. Cilj sastanka je bio da se predstave aktivnosti na programu, kao i upoznavanje sa načinom učešća na programu i konceptom mentorstva. Sastanak je bio prilika i da polaznice čuju utiske i iskustva alumnistkinja programa i da se upoznaju međusobno.

 

Na početku sastanaka učesnice su u ime partnera koji organizuju program, pozdravile menadžerka programa Svetlana Stefanović, ispred Evropskog pokreta u Srbiji, Tijana Hrkalović ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Zorana Antonijević ispred misije OEBS-a u Srbiji i Jelena Vasilev ispred Erste banke.

 

Svetlana Stefanović je u pozdravnom govoru naglasila da se program „Podeli svoj znanje – postani mentorka“ tokom pet godina postojanja trudio da uspostavi i promoviše koncept mentorstva u Srbiji koji je nedovoljno razvijen i zastupljen.

 

Zorana Antonijević je ukazala na jedan od aspekata misije OEBS-a, a to su ljudska prava i bezbednost u koje spadaju i ženska prava kao integralni deo. Takođe, učesnicama je ukazano na bitnost primene rodno senzitivnog rečnika u svakodnevnom govoru čime se naglašava identitet žena i njihov značaj u društvu.

 

Učesnice su se potom međusobno bliže upoznale i predstavile jedna drugoj kroz radionicu „umrežavanja“. Svetlana Stefanović je potom učesnicama bliže objasnila koncept programa, način rada i komunikacije tokom trajanja programa u narednom periodu i predstavila novi vodič za mentorstvo. Ukazano je na 3 nivoa rada u programu: 1. Rad sa mentorkom; 2. Zajednički događaji na programu; 3. Saradnja i umrežavanje između mentorina. Učesnicama je savetovano da pokažu što veću inicijativnost sa svojim mentorkama i da zajednički rade na dinamici saradnje i komunikacije jer mentorski odnos nije jednosmerna ulica i traži posvećenost, kooperaciju i razumevanje.

 

Alumnistkinje programa su podelile svoja iskustva i utiske sa učešća u prethodnim godinama programa. Anđela Cvetković je istakla da je za nju program mnogo značio, jer ju je podstakao na ličnu promenu i razvoj. Podelila je sa učesnicama svoju ličnu priču o bliskom odnosu sa mentorkom sa kojom je tokom programa uspostavila prijateljski i poslovni odnos koji je nastavila da razvija i posle završetka programa. Anđela je rekla da, kada bi mogla da vrati vreme unazad, više radila u okviru programa i da je ovo jedinstvena prilika za učenje i usavršavanje, kao i implementaciju i deljenje svoji znanja i iskustava sa ostalim učesnicama. Takođe je naglasila da odnos sa devojkama sa programa ostaje za ceo život i da ga one održavaju i razvijaju u okviru alumni grupe, ali i neformalno.

 

Alumnistkinja Marina Tadić je rekla da kroz program možete dobiti veliku količinu pozitivne energije od drugih devojaka i mentorki. Savetovala je učesnice programa da se umreže, ne samo međusobno, već i sa drugim mentorkama na programu, te da iz samog programa izvuku što više, ali i da se trude da podele svoje ideje sa ostalima.

 

Dunja Pešut je naglasila da su joj redovni dolasci na događaje programa mnogo koristili, da je dobila puno podstreka za rad u struci, ali za rad na sebi. Program joj je davao energije i za obavljanje ostalih obaveza i suočavanje sa životnim izazovima. Dunja je savetovala mentorinama da pažljivo, detaljno i dobro postave svoje ciljeve. Ona je pohvalila vodič i rekla da joj je dosta značio u percepciji svojih ciljeva i radu na njima. Ona je takođe sa mentorkom postala prijateljica na programu i taj prijateljski odnos održavaju i posle završetka programa. Dunja je naglasila da je mentorka neko ko vas odlično usmerava i pomaže vam da svoju energiju fokusirate na prave stvari i ostvarivanje svojih ciljeva, ali i na eventualno usmeravanje na nove. Ona je podelila sa mentorinama da je bi bila angažovanija na programu, ali da joj je program dosta pomogao da pobedi tremu i da  bude otvorenija i smatra da joj je program pomogao u procesu sazrevanja.

 

Milena Otašević je takođe sa polaznicama programa podelila svoja iskustva i impresije sa programa i savetovala ih da se ne boje da budu inicijativne i proaktivne. Važno je postaviti sebi pitanje šta je najgore što može da se desi, i da se učesnice zapitaju, da imaju čarobni štapić, šta bi uradile, kao i da zamisle da su one nekome mentorke. Ovo će im pomoći da bolje razumeju program kao i kako svoje ciljeve i želje kroz njega najbolje mogu da ostvare. Ona je istakla da bi mentorine trebalo da budu spremne da preduzmu odgovornost za svoju budućnost, ali i da mentorke imaju svoje mehanizme da nateraju mentorine da rade na sebi.

 

Svetlana Stefanović je potom sa polaznicama razgovarala o modelu mentorstva i predstavila plan rada za ovu generaciju programa „Podeli svoj znanje – postani mentorka“. Takođe, polaznice su međusobno podelile svoja očekivanja od programa i kroz interaktivno učešće na sastanku se podrobno informisale o svemu što ih u vezi programa i mentorstva interesuje. 


Od februara do jula 2015. godine, svake poslednje subote u mesecu biće organizovani okrugli stolovi i radionice za sve učesnice programa.


Projekat "Podeli svoje znanje - postani mentorka 2014/2015", Evropski pokret u Srbiji već petu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Program ima za cilj da okupi stručne liderke iz različitih profesija kako bi podelile svoja znanja i iskustva sa mladim ženama na početku karijere sličnih interesovanja i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju


Više o projektu, možete pogledati na projektnoj stranici.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus