KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽAN PRVI OKRUGLI STO NA TEMU MESTO DRUŠTVENOG ANGAŽMANA MLADIH U SRBIJI

24.02.2014

U subotu 22. februara 2014. godine održan je prvi okrugli sto, koji je ujedno i početak programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka 2013/2014“, na temu „Mesto društvenog angažmana mladih u Srbiji“. Okruglom stolu su, pored panelistkinja, prisustvovale učesnice programa, kao i neke od mentorki. Organizovana su dva panela, na teme aktivizma mladih u omladinskoj politici i primera iz prakse.


O aktivizmu mladih u omladinskoj politici u okviru prvog panela govorile su: Snežana Klašnja, pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta, Marija Bulat, generalna sekretarka KOMS-a i, a panel je moderirala Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji. 

 

Snežana Klašnja je, za početak, istakla da su žene u Srbiji brojnije na fakultetima i u proseku imaju bolji uspeh, dok su na tržištu rada u manjini. Istakla je značaj aktivizma, kao angažmana neophodnog za progres, ali i značaj neformalnog obrazovanja, koje postaje sve neophodnije. Navela je instutucionalne mehanizme koji postoje kao podrška i podsticaj za razvoj mladih, kao što su Savet za mlade, Strategija za mlade i Strategija karijernog vođenja. Ona je podvukla da je donošenje ovih strategija za period 2015.-2020. dobra prilika da se mladi uključe u proces koji se, na kraju, najviše tiče njih.


Marija Bulat je govorila o trenutnom stanju angažovanja mladih i zaključila da je mali broj mladih motivisan da se aktivira, a kao razlog navela sve činioce sistema u kome odrastaju: školu, porodicu i šire društveno okruženje. Istakla je predmet građanskog vaspitanja u školama, kao potencijalno dobar mehanizam kojim se može direktno uticati na mlade i promovisati značaj teme aktivizma. Takodje, podvukla je da postoje i dobri primeri, veoma aktivni mladi ljudi koji žele da pronađu način da naprave promene, ali da je neophodno stvoriti okruženje gde će takvo ponašanje postati pravilo, a ne izuzetak.


Tokom diskusije govorilo se o Zakonu o volontiranju i o činjenici da zbog suvišne papirologije i normiranja, ovaj zakon gubi na značaju. Snežana Klašnja je rekla da je izvesna promena delova ili čak celog zakona kako bi se procesi olakšali. Takodje, istaknuta je uloga medija u promovisanju omladinskog aktivizma, a pogotovo promovisanju pojedinca kao agensa promene.


O svojim aktivističkim iskustvima u drugom panelu govorile su Nikoleta Kosovac, koordinatorka Liceulice, polaznice programa „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ Biljana Rakić, Marina Simeunović i Margareta Nedeljković, aktvistkinja, a panel je moderirala Dina Rakin, istraživačica u Evropskom pokretu u Srbiji. Kroz interaktivni razgovor panelistkinje su opisivale svoje početke, prepreke sa kojima su se suočavale, kao i lekcije naučene kroz aktivizam i zašto je to za njih bilo važno.


Nikoleta Kosovac je pored sopstvenog iskustva, govorila i o uličnim novinama Liceulice, njihovom konceptu i inicijativama. Naglasila je da način prodaje novina, putem prodavaca koji su pripadnici marginalizovanih grupa, služi cilju da se stvori prostor za komunikaciju, kako za kupce novina tako i za prodavce. Ona je navela inicijative “Moj komšija bez krova” i “Ne dam ulice” kao još jedan način na koji se šira javnost može uključiti i dati podršku svojoj zajednici, koja je prekopotrebna.


Biljana Rakić je govorila o svom iskustvu rada, kako na omladinskim, tako i na ženskim pitanjima. Istakla je značaj mentora kao osobe od poverenja, koja nam ne mora govoriti koje odluke da pravimo, već nas samo blago usmeravati i davati podršku. Takodje, opisala je svoje iskustvo rada na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja, i istakla da joj je ovo iskustvo veoma mnogo značilo da shvati koliko je važno pružati podršku nekom drugom.


Govoreći o svom iskustvu rada na pitanjima Roma i Romkinja, Marina Simeunović je istakla značaj podrške porodice, kao i profesora. Ona je podvukla da je od najvećeg značaja za romsku populaciju obrazovanje i da samo ono može dovesti do toga da se pojedinci aktiviraju i počnu da preuzimaju veću odgovornost za svoju budućnost.


Margareta Nedeljković je poručila da je kroz svoje iskustvo shvatila da je veoma malo mladih koji vide značaj angažovanja u svojoj zajednici. Istakla je da treba dati primer i ne čekati neki savršen trenutak, jer je taj trenutak upravo sada i ovde.


Okrugli sto je bio odlična prilika za mlade žene da unaprede postojeće i razviju nova znanja na temu omladinskog aktivizma, steknu samopouzdanje i osmele se da se i same angažuju zarad dobrobiti zajednice.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus