KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽAN PRVI OKRUGLI STO U OKVIRU PROJEKTA „PODELI SVOJE ZNANJE - POSTANI MENTORKA 2012/2013“

25.02.2013

Beograd, 25. februar 2013. godine – okupljajući se na prvom okruglom stolu na temu „Rodna ravnopravnost – šta je to?“ održanom u subotu 23. februara 2013. godine u Beogradu započela je serija razgovora u okviru programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka 2012/2013“. U narednih pet meseci održaće se još dva okrugla stola i dve radionice na kojima će učesnice programa i mentorke razmenjivati mišljenja i iskustva na različite teme od šireg društvenog značaja.

 

U okviru okruglog stola učesnice programa su kroz neformalni razgovor sa panelistkinjama: Nevenom Petrušić, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, Donkom Banović, poslanicom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Zoranom Antonijević, programskom koordinatorkom u Misiji OEBS-a u Srbiji i Sonjom Mažibradom, alumnistkinjom programa razgovarale o konceptu rodne ravnopravnosti, o zakonskim okvirima, diskriminaciji, ulozi ženskih mreža i njihovom osnaživanju, upotrebi rodnog osetljivog jezika i drugim temama. Takođe, razgovaralo se o izazovima i perspektivama, kao i o problemima i mogućim rešenjima problema sa kojima se žene suočavaju svakodnevno u modernom društvu.

 

Istaknuto je da po primljenim žalbama o diskriminaciji, treća po redu je rodna diskriminacija, da još uvek u našem sistemu ne postoji dovoljna zastupljenost žena na vodećim pozicijama, da žene moraju da se umrežavaju i da povećavaju svoju vidljivost, kroz medije, ali i kroz jezik. Izlazak iz tradicionalnih uloga je takođe važno za unapređenje rodne ravnopravnosti, kao i međusobno ohrabrivanje i osnaživanje mlađih žena kroz generacijsko umrežavanje.

 

Učesnice okruglog stola su se složile da je neophodno reformisati obrazovanje u kojem su vrlo jasno postavljenje stereotipne uloge žena i muškaraca u društvu, kao i da kroz rodnu ravnopravnost menjamo politike i sistem, a ne samo sebe. Neophodno je da žene zajedno sa muškarcima rade na rodnoj ravnopravnosti, da se bore i podržavaju, da reaguju na diskriminaciju i da solidarnošću pokaže prava snaga i energija.

 

Okrugli sto je bio odlična prilika da se unaprede postojeća i da razviju nova znanja na temu rodne ravnopravnosti, ali i odlična prilika da se razmene iskustva sa svim učesnicima programa, kao i alumnistkinjama prethodnih generacija, ali i sa mentorkama.

 

Projekat „Podeli svoje znanje – postani mentorka 2012/2013“, Evropski pokret u Srbiji već treću godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Cilj ovog programa je ekonomsko i profesionalno osnaživanje žena u srpskom društvu kroz razmenu iskustava i znanja između stručnih liderki iz različitih profesija i mlađih žena sa sličnim interesovanjima i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

 


 

*U partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, organizacija Vital Voices koordinira mentorske šetnje u nekoliko država širom sveta. Sve ove šetnje se događaju istog dana, a cilj je da mentorke koriste svoje znanje i iskustvo za dobrobit drugih. Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki u Africi, Evropi, Aziji, južnoj Americi, bliskom Istoku i severnoj Africi. Mentorske šetnje ilustruju posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta.

 

SAZNAJ VIŠE O PROJEKTU


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus