KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽANA JAVNA DEBATA U ČAČKU NA TEMU ŽENE U KULTURI I UMETNOSTI

11.07.2014

Javna debata u okviru programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka 2013/2014“ na temu „Žene u kulturi u umetnosti“ održana je 5. jula 2014. u Čačku. Debati su pored polaznica programa, prisustvovali i predstavnici ustanova kulture i udruženja iz Čačka, kao i zainteresovana javnost.


Javna debata o ženama u kulturi i umetnosti održana je u galeriji “Risim”, a govorile su: Milica Petronijević, direktorka galerije Nadežda Petrović, Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine; glumica i vokalna umetnica Ana Sofrenović, Anđelka Janković, producentkinja i program koordinatorka u Bitef Teatru i alumnistkinja programa, Bojana Stamenković, umetnička direktorka kulturnog centra LIFT i polaznica programa, Tatjana Nikolić, menadžerka projekta, Femix Info i polaznica programa, Ana Ćurčin, kantautorka, a debatu je moderirala Darka Radosavljević, direktorka Remonta.


Milica Petronijević je govorila o odgovornosti vođenja galerije tako velike žene i umetnice, kao što je bila Nadežda Petrović. Ona je podvukla da je za svaku galeriju potrebna otvorenost, komunikativnost, mobilnost i uključivanje drugih ljudi.


Jasna Dimitrijević podelila je svoja iskustva i probleme sa kojima se susretala kao direktor značajnih institucija kulture. Kaže da je za uspeh bitna vizija koju treba slediti i da ništa nije nemoguće. Istakla je važnost prisutnosti u javnosti kao jedan od elemenata uspeha.


Ana Sofrenović je poučena ličnim iskustvom savetovala da treba hrabro probati svaku ideju, jer previše logike i racionalizma može zaustaviti mnoge dobre ideje. Ona je naglasila važnost kontinuiranog učenja, umrežavanja umetnika i umetnica, kao i koliko je bitno kretati se i dovoditi sebe u različite situacije.


O tome kako je iz sveta produkcije prešla u svet izvođača, ispričala je Ana Ćurčin, kao i koliko joj je u svemu tome pomogla međusobna podrška kolega. Anđelka Janković se u svom poslu vodi strašću i predanošću i veruje da kultura nije zamena, nego ključ života, jer utiče na izgradnju identiteta.


Bojana Stamenković pričala je o usklađivanju tri posla, prioritetima kao i o razlozima za osnivanje LIFT-a, aktivnostima i njegovom funkcionisanju.

 

Tatjana Nikolić je upoznala prisutne sa projektom Femix koji promoviše i podržava žensko stvaralaštvo. Prezentovala je istraživanje i statističke podatke o zastupljenosti žena na muzičkoj sceni u Srbiji i svetu, pri čemu su učesnice zajednički zaključile da je neophodno povećati učešće žena, na kako na domaćoj tako i na regionalnoj sceni.


Polaznice programa su pre same rasprave posetile galeriju Nadežde Petrović i upoznale sa životom i delima ove slavne umetnice, i obišle njenu bistu, delo vajara Ivana Meštrovića.


Nakon izlaganja u interaktivnoj diskusiji otvorena su mnoga pitanja vezana za mesto i ulogu kulture i umetnosti u našem društvu, kao i za mogućnosti za razvoj i podršku umetnicama u Srbiji. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus