KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ODRŽANA ŠETNJA I DEBATA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U NIŠU

09.03.2015

U subotu, 7. Marta, u Nišu je održana sada već tradicionalna Mentorska šetnja povodom Međunarodnog dana žena. Program „Podeli svoje znanje - postani mentorka“ je bio deo globalne mentorske šetnje koju koordinira organizacija Vital Voices, a koja se u približno isto vreme održavala u 75 gradova u 35 država sveta, sa ciljem da pokaže snagu ženskog liderstva i ujedini žene u podršci drugim ženama. Šetnja je nastavljena javnom debatom na temu „Ženska prava u XXI veku”. Događaju su prisustvovale učesnice i alumnistkinje programa, neke od mentorki, kao i mnogobrojne zainteresovane građanke.


Mentorke i mentorine, kao i alumnistkinje i druge gošće, okupile su se kod ekspoziture Erste banke na Sinđelićevom trgu, nakon čega su krenule u simboličnu šetnju centralnim ulicama Niša. Tokom šetnje, one su razgovarale o svojim uspesima, ali i izazovima sa kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu.


„Međunarodni dan žena je dobar trenutak da se podsetimo svih žena koje su se kroz istoriju borile za svoja i naša prava. Još je teže bilo njihovo očuvanje i borba za punu primenu i poštovanje ovih prava. Ovo, međutim nije borba samo žena, već zajednička borba muškaraca i žena, da nama i novim generacijama budućnost bude lepša, bolja, bezbednija i ravnopravna. Podsetimo se na ovaj dan i Marije Nikolić, koja nas je prerano napustila, a koje je bila jedna od inicijatorki mentorskih šetnji u Srbiji, od kojih je prva bila upravo u Nišu i mentorka na Programu. Ovom šetnjom smo se osvrnule na znamenite Nišlijke i na one koje su se osećale tako. Jedna od njih je i Nadežda Petrović čija se stogodišnjica smrti obeležava ove godine“, rekla je Svetlana Stefanović, menadžerka programa „Podeli svoje znanje - postani mentorka“, na otvaranju debate na temu „Ženska prava u XXI veku“ koja je održana u Skupštini grada Niša nakon šetnje.


Jelena Žarić Kovačević, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Grada Niša kao domaćin skupa, pozdravila je prisutne i najavila da će se i na lokalnom nivou borba za ostvarenje rodne ravnopravnosti intenzivirati.


Zorana Antonijević iz Misije OEBS u Srbiji je naglasila da će se u svetlu predsedavanja Srbije OEBS-om akcenat staviti na poboljšanje sveukupnog položaja žena u svetu.


Adriana Zaharijević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju je kroz slikovitu istoriju 8. marta pokazala razvoj borbe za ostvarenje ženskih prava. Ona je učesnicama debate objasnila značenje slogana “Hleb i ruže”, nastalog po naslovu pesme Džejmsa Openhajma, kao i tok razvoja ženskog pokreta i borbe za ženska prava. Adriana je učesnicama ukazala na tendenciju transformacije Dana žena u propagandu potrošačkog društva. „Došlo je permutacije 8. marta, od snažne političke poruke u nešto drugo. U osnovi je bila borba za ostvarenje prava na mir, na rad, na dostojanstvo i na život, a danas se pretvorila u konzumerski slogan.“


Na položaj Romkinja osvrnula se Ana Saćipović iz Udruženja Osvit, koja je na osnovu iskustva i višegodišnjeg rada u zajednici podsetila da su „Romkinje višestruko marginalizovane, zato što su žene, Romkinje, neobrazovane, siromašne i ekonomski zavisne.“ Ona je istakla da je sa svojim saradnicama 2006. otvorila SOS telefonsku liniju za Romkinje žrtve porodičnog nasilja, tj. SOS servis, koji se 2007. pretvorio u gradsku SOS telefonsku liniju na romskom i srpskom jeziku za sve žene žrtve porodičnog nasilja u Nišu i okolini. Ana Saćipović je navela predloge za poboljšanje položaja Romkinja i rezultate koji su do sada postignuti na ovom polju.


Program Podeli svoje znanje – postani mentorka se u Srbiji realizuje od 2010. godine i do sada je okupio više od 200 mentorki i mentorina. Cilj programa je da omogući mladim ženama koje su na početku svoje karijere da kroz višemesečni mentorski program dobiju nova znanja i savete od iskusnijih i profesionalno ostvarenih koleginica - mentorki.


Projekat u Srbiji organizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju(OEBS) i Evropski pokret u Srbiji.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus