KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ PREDUZETNIŠTVO

18.05.2015

Druga javna debata u okviru programa „Podeli svoj znanje – postani mentorka 2014/2015“ na temu "Osnaživanje žena kroz preduzetništvo" održana je u 16. maja 2015. godine u Kragujevcu u sklopu konferencije "Od ideje do posla”.


Prisutne mentorke i mentorine, kao i mnogobrojne goste i gošće, pozdravila je Svetlana Stefanović, menadžerka projekta u Evropskom pokretu u Srbiji. Ona je naglasila da je tema ženskog preduzetništa danas izuzetno aktuelna i važna s obzirom da zbog loše ekonomske situacije i nepovoljne poslovne klime, žene prve ostaju bez posla.


Na temu osnaživanja žena u preduzetništvu govorile su: Aleksandra Vladisavljević, vlasnica preduzeća BIZZ, Julkica Stefanović, vlasnica preduzeća Čarolija ukusa, i Sanida Klarić, vlasnica preduzeća Bio sapuni, a panel je moderirala Biljana Planić, preduzetnica iz Kragujevca.


Aleksandra Vladisavljević, koja dolazi iz ekonomije znanja, ukazala je da je preduzetništvo, pre svega, način razmišljanja. Ona sa svojim klijentima stvara nove vrednosti i podržava ih u svojim idejama. Naš obrazovni sistem nas, nažalost, ne uči da razmišljamo preduzetnički, niti kako da upravljamo sopstvenim finansijama. Ona je posavetovala prisutne da razmisle o svojoj ideji i nađu načina da je realizuju, jer je to upravo ono što od nas stvara preduzetnicu.” Kada ima volje, ima i načina!” zaključila je Aleksandra svoje izlaganje preduzetničkim motoom.


Julkica Stefanović je prisutne uvela u temu o preduzetništvu pričom o svom preduzetničkom početku i o svojim iskustvima. Ona je alumnistkinja programa “Podeli svoje znanje– postani mentorka 2013/2014”, i nakon učestovanja u Programu uspešno se otisnula u preduzetničke vode. Svoju ljubav prema kolačima i tortama je podigla na viši nivo i pretvorila u sopstveni biznis. Julkica je istakla da je pre svega najbitnije posedovanje preduzetničkog duha, sa kojim se, kako kaže, rodila. Ona je ukazala na poražavajuću statistiku: svega 27% preduzetnika su žene, 97% Romkinja je nezaposleno, od čega je 80% nepismeno. Julkica nije želela da bude deo ove crne statistike, i htela je da bude primer ostalim ženama da mogu da uzmu životu svoje ruke. Takođe, ona je rekla da je učenje usput neizbežno,da se susrela sa mnogobrojim preprekama kao mlada žena i Romkinja, ali da je to nije sprečilo da nastavi da se bavi onim što voli.


Svoje preduzetničke početke i preduzetnički put je sa učesnicama i učesnicima podelila i Sanida Klarić. Kao jednu od najvećih prepreka predstavila je administrativne prepreke i mizoginiju. Predstavila je svoju firmu koja je socijalno odgovorna i koja se sastoji od niza franšiza koje uspešno međusobno sarađuju. Socijalne franšize su stvorile zajednički brend koji im omogućava da umrežene i udružene lakše”plivaju” u mutnom preduzetničkom moru. Sanida je istakla da je upravo deljenje osnova uspeha kako bi mali preduzetnici bili u mogućnosti da opstanu na tržištu. Ona je podelila sa prisutnima mnogobrojne uspehe svoje firme, od kojih je jedan i da su postali zvanični suvenir grada Beograda. “Upornost, učenje i saradnja su stvari koje mogu pomoći da se mutno i nemirno preduzetničko more promeni u plavo i mirnije,” zaključila je Sanida.


U vrlo interaktivnoj debati učesnici i učesnice su takođe dosta saznali o konsaltingu, organskoj proizvodnji hrane kao preduzetničkom poduhvatu, zanatskim radionicama, ali i o iskustvima drugih prisutnih preduzetnica i preduzetnika.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus