KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Otvaranje još jednog poglavlja polovinom godine

05.04.2016

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević najavila je danas mogućnost da se, zajedno sa poglavljima 23. i 24, u junu ove godine otvori i pregovaračko poglavlje o javnim nabavkama, dodajući da Beograd na svom putu ka EU od Hrvatske "puno očekuje".


"Ono što pokušavamo i tu smo stvari priveli kraju, to je da i poglavlje koje se odnosi na javne nabavke otvorimo tom prilikom. Nema uspešne borbe protiv korupcije, a time se bavi poglavlje 23, bez praćenja tokova u javnim nabavkama", rekla je Miščević za TV Pink, ocenjujući da "ne vidi ni politički ni tehnički razlog da se u tome ne uspe".

Na pitanje da li će Hrvati ove nedelje krenuti u aktivno lobiranje kako bi se Srbija sprečila da otvori poglavlja, Mišćević je odgovorila da ne vidi razloge i naznake za to i naglasila da ove nedelje u Briselu treba da se nastave razgovori za otvaranje poglavlja 23. i 24. do kraja holandskog predsedavanja.

Miščević je, povodom izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača da Hrvatska insistira na promeni zakona o ratnim zločinima i državno-sporazumnim pravima za hrvatsku manjinu kao uslovima za zaključenje pristupnih pregovora sa EU, istakla da se sada govori o otvaranju poglavlja.

"Do njihovog zatvaranja ima ne dve, nego 202 ili, 2002 stvari koje još moramo uraditi i unaprediti", objasnila je ona dodajući da zato postoji Akcioni plan.

Ona je naglasila da, prema međunarodnom pravu, ratni zločini ne zastarevaju i da država može da zadrži, sudi ili isporuči ratne zločince međunarodnom sudu, što je i princip koji je Srbija preuzela usvajanjem zakona o univerzalnoj nadležnosti.

Upitana da li Hrvatska ima ocenjivački potencijal da odluči o sudbini Srbije u EU, Miščević je odgovorila da "nema grupe zemalja koja se protivi tom zakonu i koja smatra da on nije u skladu sa pravilima EU".

"Hrvatska prirodno mora biti najzainteresovanija da Srbija i svaka od država regiona postane članica EU jer smo mi prirodni blok, sutra u EU, a danas kao deo šireg koncepta Evrope. Hrvatska najbolje oseća šta znači pregovarati sa EU jer su njihova sećanja na same pregovore jako sveža", rekla je ona.

Srbija, naglasila je, od Hrvatske puno očekuje, u prenosu znanja, iskustava i razumevanja čitavog procesa pregovora sa EU.

Mišščević je, tom prilikom, ocenila i da je nedavna poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića "jako važna" u kontekstu normalizacije odnosa sa Prištinom, dodajući da "Brisel sve to gleda".

Upitana kako Brisel vidi to što je bačena bomba na halu u Zubinom potoku uoči dolaska srpskog premijera, ona je istakla da se "nada da će on to razumeti u smislu da se pojača priča o normalizaciji".

"Tek u uslovima kada imate normalni život među Srbima i između Srba i Albanaca ovakve stari se neće dešavati", poručila je Miščević.

 

Izvor: RTV.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus