KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PITANJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE JE PITANJE NAŠE SAMOODRŽIVOSTI U BUDUĆNOSTI

20.09.2017

Srbija ima veliki energetski potencijal iz obnovljivih izvora energije, ali treba više da radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti, da više koristi sredstva iz fondova Evropske unije, kao i projekte prekogranične saradnje, ocenjeno je na debati pod nazivom “Srbija i EU: Obnovljivi izvori energije“, održanoj u Vršcu 19. septembra.


„Energija vode, sunca, vetra, ali i geotermalnih izvora i biomase za dobijanje struje predstavljaju budući kapital Srbije. U ovom delu Vojvodine postoji veliki potencijal za razvoj vetroparkova i korišćenje vetroenergije kao jedan od obnovljivih izvora energije”, rekao je prof. dr Dejan Milenković sa Fakulteta političkih nauka. On je istakao da korist, kada je reč o obnovljivim izvorima energije, jeste u tome što se ona nalazi na teritoriji svake nacionalne države i dodao da se na neki način kroz njeno korišćenje obezbeđuje odgovarajući stepen energetske bezbednosti jedne zemlje.


Profesor Milenković smatra da postoji mogućnost značajnog povećanja eksploatacije obnovljivih izvora energije, ukoliko se uloži napor kroz sistemske reforme.


Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku kazao je da Srbija ima zanimljive i prilično obimne potencijale u sferi obnovljivih izvora energije koje ne koristimo dovoljno, pre svega u biomasi, solarnoj energiji i vetroenergiji. On se osvrnuo i na nuklearnu energiju, sve češće posmatranu u ekološkom kontekstu, koja je pp nekim teoretičarima budućnost opstanka planete. „Činjenica je da na planetarnom nivou dobijamo manje od 20 odsto energije iz obnovljivih izvora energije. Zemlje koje prednjače u tome su zemlje članice Evropske unije.”


Vujić je zaključio da treba da se ugledamo na Evropsku uniju, jer je baš ona, na globalnom nivou, kolovođa u borbi zaštite životne sredine i da je poglavlje 27 prevashodno fokusirano u interesu građana Republike Srbije.


Debata u Vršcu deo je serije događaja koji Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u Beogradu organizuju u 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji - Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji - Kraljevo. Održavaju se u okviru projekta „Evropa za mene” koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropskih integracija i građanima pruže proverene i korisne informacije.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus