KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA: IZ UGLA NAŠE POLAZNICE

18.11.2014

*Konkurs za novu generaciju otvoren do 30.novembra

 

Tokom poslednjih šest meseci imala sam čast da budem deo izuzetne četvrte generacije polaznica programa “Podeli svoje znanje - postani mentorka” u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, a u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Program je osmišljen tako da kroz mentorski rad, ali i generacijsko druženje i podršku, mladim devojkama voljnim da zajedno sa iskusnijom i stručnijom mentorkom rade na unapređenju svog puta u karijeri i obrazovanju, ali i na spoznaji i osnaživanju ličnih kvaliteta.


Učesnicama programa dodeljuju se mentorke u skladu sa interesovanjima i pravcima daljeg razvoja učesnica, ali i na osnovu procene komisije tokom intervjua u okviru završne faze selekcije. Tokom procesa apliciranja, bila sam uverena da poznajem svoju situaciju i da sa sigurnošću mogu da tvrdim da mi je bila potrebna mentorka u domenu mog posla - jaka “zmaj žena” koja se bavi marketingom i razvojem biznisa u IT sektoru koja bi me lakoćom svoje rečenice “Been there, done that” umirila i usmerila kada naiđu turbulentne okolnosti u mojim preduzetničkim vodama. Članice komisije su tokom završnog kruga selekcije videle širu sliku, sagledale moje potencijale, pa su mi dodelile mentorku, a sada već prijateljicu Andreu Brbaklić, direktorku za ljudske resurse i komunikacije u Erste Banci, i jednu od osnivačica ovog programa ženskog mentorstva. Iznenađena i blago razočarana, sa idejom u glavi da me članice komisije nisu dovoljno dobro razmatrale i razumele, započela sam svoj rad sa Andreom neznajući šta me sve tačno čeka.


Andrea se bavi razvojem ljudi u svom radnom okruženju. Poseduje neverovatnu energiju koja vas pokreće da iz sebe izvučete najviše i najbolje. U isto vreme ta energija i smiruje kada naiđu problemi. Budući da već tri i po godine radim u startapu Strawberry energy, suočavanje i borba sa izazovima i problemima koje ne znate kako da rešite, su svakodnevnica. Ponekad je sasvim dovoljno da vas neko sasluša i kaže da vas razume, jer je bio “u vašim cipelama”. Andrea je neko ko ume otvoreno da deli svoje lične priče kako o uspesima tako i o greškama i time olakša situaciju u kojoj se nalazite. Tokom našeg rada, zbog potrebe posla trebalo je da se privremeno preselim u Sofiju i započnem svoje svakodnevne obaveze u novom radnom okruženju. Andrein zadatak je bio da me dovoljno ohrabri i usmeri da budem jača, i da idem za prilikama i novim izazovima. Ohrabrena da mogu mnogo više, nakon boravka u Bugarskoj, izašla sam glasnija i jasnija u svojim namerama na putu ka daljem profesionalnom uspehu.


Tokom ovih šest meseci, shvatila sam da suština mentorstva nije samo u nesebičnom davanju, već i u primanju. Tokom svih naših razgovora i druženja, shvatila sam koliko je naš odnos dvosmerni. Kao neko ko se bavi razvojem i unapređenjem ljudskih kapaciteta, Andrea je spremna da uči i sluša priče novih generacija. Ja sam joj treća mentorčica i znam da je od svake od nas dobila neka nova znanja i upoznala naše pogledima na svet. Kako se naša okupljanja ne bi završile sa zvaničnim krajem programa mentorstva, isplanirale smo zajedničke redovne aktivnosti. Svakim našim susretom dobijala sam odgovor zašto sam baš nju dobila za svoju mentorku i koju ulogu ona treba da odigra u mom životu. Danas sam ja nekome mentorka, spremna da svoja znanja i iskustva podelim dalje.


Pored mentorke koja je tokom našeg viđanja postala i moja prijateljica, izuzetno pozitivna stvar programa mentorstva su i druženja i okupljanja sa drugim učesnicama programa. Vrlo je inspirativno kada se okružite devojkama sličnim ili boljim od sebe, kada upoznate devojke koje znaju čemu teže i svojim pričama vas pokreću na dalju promenu. Tokom zajedničkih aktivnosti – tribina i radionica, učeći jedna od druge sve smo napredovale. Sklopila su se neka nova prijateljstva, neke nove prilike za daljim zajedničkim radom.


Ako bi me neko sada posle šest meseci programa upitao šta je to zapravo mentorstvo, rekla bih da je to odnos međusobnog poverenja, poštovanja, razumevanja. Zasnovan je na razmeni pažnje energije i ljubavi. Volela bih da svojim primerom ohrabrim devojke i preporučim Program “Podeli znanje - postani mentorka”. Preporučila bih ga svim devojkama koje žele da u svojim životima dobiju osobu koja će ih svojim primerom inspirisati da budu bolja verzija sebe, svesnija onoga što ima da ponudi svetu oko sebe. 

 

Kristina Jazinka Nikolić veruje u slobodu i posmatra je kao neprikosnovenu vrednost svakog pojedinca u društvu. Budi ono što jesi i prati svoj unutrašnji glas je njen moto. Sebe doživljava kao stručnjakinju za integrisane marketing komunikacije inovativnih modela poslovanja. Istražuje, razmišlja i stvara u okviru medija, tehnologije i društva posmatrano iz ugla komunikacija. Teme koje je okupiraju su Internet-of-Things, Big Data i neometani pristupi energiji. Voli novine, stvaranje novih vrednosti. Svakodnevnim radom, praveći pomake i promene u zajednici, veruje da je njen posao neraskidiva celina njene svrhe postojanja. Bavi se marketingom u jednom inovativnom startapu "Strawberry energy" koji je okupljen oko ideje da učini svet boljim mestom. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Stoga, možete je smatrati zvaničnom “Drama Queen” u svakom društvu. Teži Sada&Ovde konceptu, praktikuje jogu, voli Indiju i iskreno se nada da će jednog dana posetiti Krov sveta.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus