KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA: IZ UGLA NAŠE POLAZNICE ANE

10.11.2015

Iako je zakonski ravnopravna sa muškarcem žena u Srbiji je najčešće u situaciji koja ne govori u prilog takvom stanju stvari, bilo da je reč o porodici, tj.najužoj ćeliji društva, ili o profesionalnom segmentu, uključujući samim tim i ekonomski faktor, koji je svakako bitan za položaj žene uopšte. Znanje stečeno školovanjem kao da se manje vrednuje, a takvu aksiologiju je neophodno promeniti što je u Srbiji, sudeći po činjenicama, dug proces, te ga stoga treba ubrzati u korist žena, koje suštinski predstavljaju stub društva.


Uvođenjem mentorstva u razne segmente našeg društva učinjen je vrlo značajan ”korak” a ja lično smatram da ga treba usmeravati i širiti u svim pravcima, na svim poljima, te da tzv “Mentorska šetnja” postane svakodnevno kretanje u cilju razvijanja potencijala, bilo iz oblasti nauke, kulture, javnog i civilnog sektora, da doprinese buđenju svesti, jačanju smopouzdanja, ličnom razvoju i zasluženom pozicioniranju žene u društvu.


Program u kojem učestvujem kao mentorina svakako zaslužuje moje pohvale i zahvalnost, jer mi otvara nove mogućnosti i širi vidike, upoznaje sa različitim aktivnostima, izoštrava mi poglede i uliva poštovanje ka različitim vrstama zanimanja, otkrivajući mi značaj svih profesija .Uči me da sistematično i razumno pristupim svom ulasku iz sveta obrazovanja u svet profesionalizma. Spoznala sam šta na tom putu može da me čeka i kako se savladavaju prepreke.


Na ličnom planu program mi je veoma značio. Doneo mi je brojna saznanja, o rodnoj ravnopravnosti, o profesijama koje su za mene potencijalno interesantne. Saznala sam kako profesionalno i privatno mogu da se spoje i da iz toga mogu da se izrode uspešne karijere. Saznala sam da posao kojim se čovek bavi treba voleti i to je već dovoljan preduslov za uspeh. Program me je ojačao na planu samopouzdanja i u emotivnom smislu. Imala sam priliku da kroz radionicu učim ono što će mi trebati na profesionalnom planu – žene u medijima, javni nastupi, nastupi pred kamerama. Ojačala sam samopouzdanje i stekla iskustvo u korišćenju tehnike savladavanja treme pred javni nastup, Naučila sam šta znače i kako se neguju prijateljstva stečena kroz posao. Stekla sam iskrena i topla prijateljstva koja će biti vrlo dragocena u mom budućem privatnom i profesionalnom životu.


Ne bih da stvaram nove definicije, ali bih istakla nešto što je, po mom mišljenju, veoma važno da poseduje svaka mentorka u našem zajedničkom programu: produktivni karakter, čovekoljublje, pronicljivost, sposobnost aktivnog slušanja, veštinu prenošenja iskustva, entuzijazam i optimizam, izuzetnu komunikaciju…Takođe, uzimam sebi za pravo da kažem da mentorka ( kao i mentorina) treba da se odnosi prema drugima s poštovanjem ličnosti i afiniteta u tom odnosu, a sama reč odnos i sama po sebi govori o uzajamnosti. No, to ne isključuje ukazivanje na greške, argumentovanu kritiku…


Lično sam imala zadovoljstvo da za mentorku imam Anđelku Janković, devojku koja u sebi objedinjuje sve pozitivno što treba da krasi jednu mentorku.


U svakom slučaju vrlo sam srećna što sam deo uspešnog programa “ Podeli svoje znanje-postani mentorka”, a nadam se da će iz njega zasijati neki “brušeni dijamanti” što se već da primetiti u nekim slučajevima uspešnih i samosvesnih žena, bivših mentorina, a sadašnjih mentorki, koje reflektuju svoje svetlo na druge i čine da i same nauče da prepoznaju sopstveni sjaj.

 

Ana Radoičić je masterirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miomira Simonovića. Tokom školovanja bila je, kao solista i kao član kamernih ansambala, dobitnik mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Takođe je, kao solista i kao član kamernih ansambala, učestvovala na mnogobrojnim nastupima u Beogradu i Kragujevcu (Beogradska filharmonija, SANU, Kolarac, Pozorište u Kragujevcu, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu, Etnografski muzej u Beogradu, Madlenianum itd...). Od 2012. godine učestvuje u projektu ’’Čarobna frula’’ u Madlenianumu.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus