KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA: IZ UGLA NAŠE POLAZNICE JELENE P.

30.10.2015

Na program „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ prijavila sam se sa idejom da čujem zanimljiva predavanja, upoznam žene iz različitih profesionalnih sfera, kao i da iz iskustva mentorke koja mi bude dodeljena saznam nove mogućnosti i rešenja nekih problema i nedoumica koji se javljaju, čini mi se, mnogima na putu izgradnje karijere. Sada na kraju, kada razmislim, mogu reći da je program ispunio moja očekivanja i da sam zadovoljna onime što sam dobila.


Sam program koncipiran je iz dva dela: zajedničke radionice i individualni rad sa mentorkom.


U radioničarskom delu programa obradjivane su teme koje su bitne za mlade žene na početku karijere, teme koje su opšte i praktično primenjive u gotovo svim poljima rada. Pored novih znanja koja se stiču na radionicama, ovaj deo programa je važan i iz jednog drugog razloga. Naime, na zajedničkim radionicama sreće se cela grupa i tu imate priliku da upoznate mnoge divne žene, kako među polaznicama, tako i među mentorkama koje su dodeljene drugim devojkama. Mnogo toga se može dobiti i kroz ova druženja sa grupom na pauzama; mogu se čuti neke nove stvari, nove ideje, predlozi i rešenja. Na primer, jedna Nevena mi je objasnila kako da efikasnije učim francuski jezik. Rešenje je potpuno logično, ali eto, ne verujem da bih se ja ikada sama toga setila. Hvala, Nevena!


Upravo u tom zajedničkom radu i razgovorima se pokazalo u praksi ono što sam negde pročitala o mentorstvu, a to je da mentorstvo nije ništa drugo do nesebično deljenje.


Jedna od zanimljivih stvari bila je i to da su radionice bile održavane u različitim gradovima. Ja sam, na primer, kroz ovaj program dobila priliku da po prvi put posetim prelepi Kragujevac, tako da pored novih znanja, novih poznanstava, ovaj program omogućava da se upoznate i sa novim lepim mestima. Pored Kragujevca aktivnosti su održane i u Bezdanu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu- divnim gradovima koje vredi posetiti.


Prvi deo programa, radioničarski, mogla bih da opišem kao segment u kome je sve jasno definisano i isplanirano i sve ide predviđenim tokom; teme su odabrane, predavači određuju sadržaj, sve je uređeno unapred. Međutim, drugi deo programa, rad sa mentorkom, mislim da najbolje opisuje naziv „slobodna tema“, što ne znači da je haotično, već da je data samostalnost za određivanje načina rada.


U individualnom radu sa mentorkom ostavljena je prilična sloboda za samostalno uređivanje odnosa i dinamike rada, što je meni u prvom momentu delovalo jako teško, nisam znala odakle da počnem. U početku, bila sam pomalo skeptična i uplašena datom slobodom, jer nisam imala jasnu sliku šta ja tu mogu dobiti ili šta mogu pružiti. Kada sam sebe zapitala šta ja tačno želim da dobijem kroz ovaj program, nisam mogla da nađem jasan odgovor. Međutim, vremenom kroz rad sa mentorkom, slika se iskristalisala i malo po malo stvorile smo dinamiku koja je obema odgovarala (nadam se obema, ja sigurno mogu reći da meni jeste).


Jedini nedostatak u radu sa mentorkom jeste bio manjak vremena u toku dana, radno vreme mi nije dopustilo da pohađam sve obuke i konferencije koje mi je mentorka ponudila, a koje su mi zvučale veoma interesantno i korisno, ali takve su bile okolnosti i odlučila sam da ne žalim za onim što nije bilo, već da budem zadovoljna sa onim što sam dobila, a dobila sam puno.


Takođe, bitno je znati da rad sa mentorkom nije uvek rad na temi za koju ste se prijavile, nekada su to samo dugi razgovori na razne teme. Eto, meni je ostalo u sećanju jedna situacija: kada sam bila u problemu i nisam bila raspoložena, mentorka mi je pričala koje smešne predstave bi trebalo da pogledam. To definitivno nije bilo vezano za projektni menadžment za koji sam se prijavila, ali u tom momentu me je oraspoložilo i baš to mi je trebalo. Hvala, Tamara!


Ono što bih posebno želela da naglasim i što je veoma važno kod ovog programa jeste to da se ne završava sa poslednjom zvaničnom aktivnošću, ideja programa jeste da se napravi mreža mladih profesionalnih žena, koje će nastaviti da dele znanja i iskustva. To je jedna od stvari koja mi se baš dopada, jer pokazuje da program ne postoji samo zarad toga da bi postojao, već se razmišlja i radi na tome da se stvori nešto što će trajati i biti korisno na duže staze.


Na koncu svega, mogu reći: izuzetno mi je prijalo druženje sa svim tim divnim ženama, jednako i sa polaznicama i sa mentorkama, i toplo preporučujem ovaj program, jer sloboda za delanje koja je ostavljena daje prostor da svako za sebe nađe nešto dobro i korisno i da određene aktivnosti prilagodi sebi i svojim potrebama.

 

Ja sam Jelena Petrov, iz Novog Sada, po struci sam diplomirani profesor filozofije. Do sada sam radila u oblastima: projektnog menadžmenta i socio-ekonomskog razvoja. Trenutno radim u jednoj belgijskoj kompaniji, na poziciji menadžera logistike. Posebno me zanimaju ekonomija, pravo, kultura i lingvistika. Engleski govorim odlično, dok sa francuskim svaki dan sve više napredujem. Volim da stičem nova znanja i veštine, kao i da unapredjujem postojeće. Smatram da uvek postoji prostor za lično napredovanje i razvoj, jer nove stvari donose raznovrsnost, nove radosti i rezultate.

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus