KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA: IZ UGLA NAŠE POLAZNICE NEVENE

20.11.2015

Strah od nove reči svoje i novog koraka svoga, pod Altalsovim teretom učenjaštva, pretenduje da svoje ne-biće pretvori u Mefistofelesa dvadeset i prvog veka. Svet koji nikome nije prijateljski naklonjen dehumanizuje nas, nas stvorene a-priori humanim. Institucije znanja postaju hladni hodnici koje pokreće Veliki Mehanizam proizvodnje što većeg broja nekoga ili nečega. U svetu gde moje „ja“ pada ničice pod naletom gromoglasnih autoriteta, moja misao odlazi od mene tražeći hrabriju borkinju za svoj „vrisak“ u domenu javnog. Kada su istomišljenici konkurentni proizvodi na tržištu, a rad svakodnevna maratonska trka, izopštenici su individualci željni solidarnosti i nade u čoveka. Mi, studenti književnosti, neprestano vršimo imaginarne hodove u različite epohe. Ostajemo uskraćeni za ovo danas, neprimetno se udaljavajući od našeg duha vremena. Tek kada stanemo i osvrnemo se oko sebe, vidimo da su svi negde otišli, a mi kao okovani, stojimo i čekamo. Niko nam nije rekao da Godo ipak neće doći. A vreme koje neumitno prolazi ne oprašta kašnjenja.


Shvativši da planeta nije leglo slučaja, odlučila sam da načinim prve nesigurne korake u svet današnjice, svet koji ne poznavah i ne voleh. Onako već ogrezla u beznađe novog vremena, poništavala sam sebe jer sam u odrazu ogledala videla još jednog Gregora Samsu. Ne želeći da budem žrtva slučaja i nesretnih obrta društvene sredine, odlučila sam da sama otvorim svoja vrata današnjice. Nastojala sam da pronađem svoje mesto sa neprofitabilnom profesijom u poretku gde je profit jedino bitan. Sećam se prvog dana predavanja na svom fakultetu, jedina rečenica koja je tada izrečena, a kasnije neumorno ponavljana bila je: „Ali Vi nećete imati posao“ . Iako smo imali entuzijazma i pregršt volje, svi ti epiteti idealista ubrzo su nestali. Pitanje - „Šta posle?“ i dalje je tražilo svoj odgovor, a moje umetničko pero je čekalo na mene, sahranjeno ispod usamljničkog, bezvoljnog duha. Tragajući za svojim rečenicama, nemir je rastao i požurivao potragu za smislom. Na sva moja pitanja odgovorila je jedna genijalna žena, Svetlana Stefanović, programom „Podeli svoje znanje postani mentorka“ .


Kada sam se prijavljivala za Program, bila sam dosta zaplašena i upitana kako će to sve izgledati i da li sam ja, kao individualka književno proorjentisana, "dostojna" da budem deo takovog tima. Vrativši se unazad, preispitujući svoje misli i spomenarske, unutrašnje zabeleške, došla sam do zaključka da se nešto u meni promenilo.


Biti okružena divnim sagovornicama i osećati neopozivu i bezgraničnu podršku sa svih strana, jeste jedan položaj u kojem se osećam privilegovanom. Svako naše okupljanje me ispunjava radošću dajući mi veliku snagu za nove borbe i neprestane uspone. Dobila sam upravo mentorku koju smatram najboljom na tri sveta, puna je podrške i reči koje silovitom brzinom nailaze na pozitivne odgovore u vidu mojih produktivnih angažovanja. Uskoro završavam prvi nacrt dramatizacije teksta Uliksa, dva poglavlja posvećena ženama i verujem, usitinu verujem da će sama adaptacija biti zaista uspešna. Na fakultetu je ovaj projekt, "Smrt anđela domaćeg ognjišta" , prihvaćen od strane mnogih entuzijastičnih studentkinja, spremnih da zajedničkim snagama oživimo žene o kojima se ne piše. Pored svega toga, na osnovu knjiga moje mentorke i njene nesebične pomoći, napisaću radove o Moli Blum. Uprkos svim svojim neprestanim introspektivnim preispitivanjima i obeshrabrenjima, konačno svojoj kreativnosti i neumornom istraživačkom duhu mogu da dam zaleta. Pored svih znanja koja usvajam na konferencijama, okruglim stolovima, od mentorke, osećam da sam osnažena i motivisana, a pored toga, što je još važnije, imam snage da pozitivno utičem na svoje sestre.


Program „Podeli svoje znanje postani mentorka 2014/2015“ omogućio mi je da sarađujem sa mentorkom koja me neprestano motiviše i i podržava u svakom koraku napred. Upoznala sam žene raznih profesija sa kojima sam ostvarila jedan prijateljski odnos. Svake poslednje subote u mesecu, a nekada i češće, odlazile smo na dodatne edukacije koje su pokrivale polje različitih vrsta interesovanja. Akcenat programa jeste upravo na RAZLIČITOSTI i međusobnoj SOLIDARNOSTI.


Pored ovih nekoliko kratkih redaka o divnom Programu, ne ostaje mi ništa drugo nego da zahvalim što mi je omogućeno da pronađem siguran put do svoje rečenice i nepresušnog izvora smisla. 

 

Nevena Šaulić je apsolventkinja na Filološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Volonterka je u Udruženje studenata sa hendikepom, i učestvovala je u raznim edukativnim manifestacijama. U  elektronskom izdanju časopisa Bulevar umetnosti objavila je priče „Bila je od čokolade“ , „Usnula duša“ , „Neko i niko“.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus