KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE POSTANI MENTORKA: IZ UGLA NAŠE POLAZNICE VIRDŽINIJE

05.11.2015

Koncept mentorstva i usvajanja znanja od učitelja van škole postoji još od najstarijih vremena razvoja društva koje je svesno važnosti učenja. Ovakav način prenošenja i razmene iskustava i teorije je dobar oblik jer podrzumeva pre svega lični kontakt i intimniju komunikaciju u odnosu na ex katedra predavanje. U poslednjih nekoliko godina osetan je povratak ovakvog pristupa celoživotnom učenju, što naravno, ne mora nužno da degradira klasično školstvo već samo da bude njegova dopuna.


Verujem da je iz istih pobuda nastao i program „Podeli svoje znanje postani mentorka “ pokrenut od strane Evropskog pokreta u Srbiji. Moje lične pobude da se prijavim za učešće na ovom programu polaze od znatiželje da se bliskije upoznam sa ovakvim konceptom „organizovanog“ pronalaženja parova žena koje se uglavnom pre toga nisu srele, ali potencijalno imaju zajednička interesovanja i mogu delovati u istim oblastima. Lično iskustvo mentorskog odnosa počelo je prvim pomalo nezgrapnim sastankom od kojeg ja kao ni moja mentorka nismo znale šta da očekujemo i kuda će nas razgovor odvesti. Sastanci danas su uglavnom brzi i usmereni ka postizanju zajedničkog cilja, odnosno dolaženja do takozvane win-win situacije. Ovde ipak nije bio takav slučaj. U atmosferi prijateljskog razgovora dotakle smo se profesionalnog razvoja, ali i porodice, nasleđa i konteksta u kojem smo se mentorka i ja kao osobe razvijale. Ono što je posebno važno jeste činjenica da verovatno ni jedna od nas nije znala šta da očekuje kao ni to kuda razvoj tog odnosa vodi, ali sam bar ja, bila svesna da neuslovljenošću ovim programom , nikad ne bih našla vremena za takvu vrstu razgovora, koja mi je u stvari prijala. Takođe, činjenica da ovo mentorstvo podrazumeva samo učešće devojaka i žena mi je u početku izazivala sumnju više nego poverenje u njegov kvalitet. Tek nakon nekoliko zajedničkih radionica, kroz susrete i razgovore razumela sam u potpunosti važnost takve vrste povezivanja i međusobnog osnaživanja.


Kao jedna od učesnica u ulozi mentorine smatram da sam na različite načine doprinela programu, ali da sam u odnosu na to, daleko više naučila. U susretima sa ostalim učesnicama bilo je važno da se upoznamo, ali bez pritisaka i jasno zacrtanog cilja. Ta forma mi je kako se ispostavilo izuzetno prijala jer sam imala priliku da upoznam nove koleginice, čujem njihove priče i zađem u neke nove oblasti i svetove, koji postoje i izvan onog kojim sam zaokupirana tokom svojih radnih i redovnih dana. I to je možda najveće iskustvo koje ću poneti jer ono ne može biti isto nigde drugde. Posebno zato što ovaj program okuplja drugačije profesije i struke, ukrštajući devojke i žene iz različitih životnih konteksta. Ta vrsta bogatsva i kvaliteta razmene je ipak nezamenjiva.


Zaključujem da je ovakav proces učenja danas u svetu lake dostupnosti informacija može biti značajno koristan u humanizaciji odnosa učitelja i učenika gde ta granica nije jasno definisana i gde znanje ima obostrani protok. Ovo je istovremeno neka vrsta analogizacije imperativa digitalne interakcije. 

 

Virdžinija Đeković je na master studijama na Fakultetu za dramske umetnosti na smeru menadžment kulture i medija. Članica je Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije. Projektna je menadžerka u „Tačka komunikacije“. Menadžerka je projekta „Take over“ (Kreativna Evropa). Aktivistkinja koja je učestvovala i organizovala niz kulturnih i edukativnih manifestacija. 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus