KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PODELI SVOJE ZNANJE SA ŽENAMA U JERMENIJI I MOLDAVIJI

17.07.2017

Ovog leta, Odsek za rodnu ravnopravnost OEBS-a je uz pomoć stručnog tima Programa Podeli svoje znanje, organizovao dva dvodnevna treninga za obuku o uspostavljanju mentorske mreže za predstavnice organizacija civilnog društva u Jermeniji i Moldaviji. Prvi trening je organizovan krajem juna u Jerevanu u Jermeniji, za članice Ženskog resurs centra u Jermeniji, a drugi početkom jula u Kišinjevu u Moldaviji za zainteresovane predstavnice civilnog društva koje se bave promocijom rodne ravnopravnosti, bore protiv nasilja u porodici ili rade sa ženama na ruralu.


Članice tima programa Podeli svoje zanje, Svetlana Stefanović i Dina Rakin, vodile su radionice o konceptu mentorstva i značaju mentorstva za profesionalno i lično usavršavanje. Učesnice su kroz vežbe radile na uspostavljanju svojih programa, definisanjem konteksta, ciljnih grupa, ciljeva, aktivnosti i budžeta, i prošle kroz sve faze mentorskog procesa - od selekcije, preko uparivanja i orijentacije mentorki i mentorina, do praćenja i evaluacije mentosrskog odnosa i celokupnog programa.


Učesnice u Jermeniji su fokus stavile na osnaživanje svoje mreže, kao i podršku svojim korisnicama kroz mentorski rad, ali su takođe pokazale potrebu i zainteresovanost da one budu u ulozi mentorina. S druge strane, učesnice u Moldaviji su posebno bile zainteresovane za uspostavljanje mentorstva i osnaživanje žena na ruralu i za osnaživanje mladih političarki za uključivanje u lokalne institucije vlasti.


Mentorski programi su moćan alat za inidividualno osnaživanje žena, ali i za uklanjanje društveno-ekonomskih barijera za njihovo puno učešće u javnom životu. Zbog toga je posebna pažnja bila usmerena na izgradnju i razvijanje mreže, kao i korišćenje postojećih resursa unutar grupe za dalje usavršavanje i rad.


Evropski pokret u Srbiji u partnerstvu sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, Erste Bankom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), od 2010. godine, sprovodi program Podeli svoje znanje. Metodologija i način sprovođenja programa, osmišljeni su od strane stručnog tima, su presudni za uspeh celokupnog programa i održivost njegovih ciljeva.


Različiti modeli mentorskih programa razvijeni su širom sveta i uspešno se realizuju u svim društvenim područijima, od nauke, preko biznisa do politike. Lako se prilagođavaju potrebama različitih društava i ciljnih grupa. OEBS je identifikovao srpski program kao posebno pogodan za i osnaživanje marginalizovanih žena, zbog njegovog dizajna i implementacije.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus