KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

POLAZNICI ŠKOLA EVROPSKIH INTEGRACIJA PONOVO U POSETI BEOGRADU

17.09.2017

Četvrta generacija polaznika Škole evropskih integracija iz Kosovske Mitrovice posetila je 14. i 15. septembra 2017. godine, Beograd i institucije koje imaju značajnu ulogu u procesu pristupanja Republike Srbije u Evropskoj uniji, uključujući Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, Delegaciju EU u Republici Srbiji i novoformirano Ministarstvo za evropske integracije.


Pored zvaničnih poseta institucijama, polaznici su imali priliku da se susretnu i razgovaraju sa predstavnicima civilnog društva koji aktivno učestvuju u procesu evrointegracija. Svoje iskustva i analize podelili su Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku zajedno sa Đorđem Popovićem, programskim koordinatorom Beogradskog fonda za političku izuzetnost. U neformalnoj atmosferi radne večere, učesnici su imali priliku i da razgovaraju sa predsednikom Evropskog pokreta u Srbiji Mihailom Crnobrnjom i koordinatorkom Nacionalnog konventa o EU Natašom Dragojlović.


Polaznici su drugog dana posetili Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, gde su sa zamenikom direktora Dušanom Kozarevim razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine i stavovima Beograda po pitanju političkih procesa na Kosovu i Metohiji, kao i o ulozi same Kancelarije u procesu evrointegracija. Na sastanku je bilo reči i o obrazovnom sistemu na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se susreće Prištinski univerzitet.


U Vladi Republike Srbije polaznike je primila Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, koja je ih je upoznala sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u procesu pristupanja, odnosima Srbije i Evropske unije i drugim temama značajnim za evrointegracije. Ministarka Joksimović istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški interes države, te da je uverena da će taj proces doprineti razvoju društva. 


Polaznici su zatim posetili Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, gde je održan sastanak sa sekretarom Odbora za evropske integracije, Aleksandrom Đorđevićem i Aleksandra Jovanović, viši savetnik u odeljenju za evrointegracije. Polaznici su imali priliku da čuju o parlamentarnoj diplomatiji i ulozi parlamenta u procesu evropske integracije, ali i o radu same skupštine. Nakon sastanka, organizovan je obilazak Doma Narodne skupštine.


Studijska poseta je završena posetom Delegaciji Evropske unije u Srbiji, u okviru koje su se polaznici sastali sa zamenicom ambasadora i šefa DEU Matejom Norčič Štamcar. Oni su razgovarali o radu Delegacije EU, evropskim programima, trenutnim dešavanjima u EU, kao i promenama koje proces evrointegracije donosi samim građanima i društvu u celini.


Projekat Škola evropskih integracija je pokrenut 2014. godine od strane Kosovske fondacija za otvoreno društvo u saradnji Evropskim pokretom u Srbiji i AKTIV-om. Pored redovnih predsavanja koja se održavaju u Kosovskoj Mitrovici, program škole uključuje i interaktivne radionice, seminare i studijske posete Beogradu i Prištini, kroz koje polaznici osim teorijskog znanja stiču i praktične veštine.


Više o projektu možete pročitati ovde


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus