KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

POVERENJE U SISTEM NEOPHODNO ZA NAPREDAK I ZDRAVO DRUŠTVO

03.11.2016

Dinamični ekonomski rast ne dovodi nužno do većeg zadovoljstva životom, što potvrđuje iskustvo zemalja koje su postale bogatije ali se to bogatstvo nije prenelo na sve ljude, rečeno je na debati „Ruku pod ruku, razvoj, sloboda, jednakost i solidrnost“, uz napomenu da je potrebna ravnoteža ekonomske politike i socijalne pravde. Debatu su u okviru ciklusa Evropske priče, organizovali Evropski pokret u Srbiji i EU info centar u sredu, 3. novembra.

“Socijalna kohezija se mora posmatrati kao nešto osnovno, i to ne samo u vreme krize”, istakao je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel, navodeći da korist od privrednog rasta mora da se distrubuira na celo društvo, a ne da bude privilegija malih grupa.


Postoji trougao kojim može da se izrazi socijalna kohezija, istakao je Žarko Šunderić iz Centra za socijalnu politiku, prema čijim rečima se ovaj pojam prvo javlja sa krizama. U tom trouglu su mogućnost da pojednac može da napreduje u društvu, da ima minimum za život i da ima poverenje u sistem i institucije.

“U Srbiji je stepen nepoverenja u institucije i sistem veoma visok”, rekao je Šunderić, navodeći da istraživanje ukazuje da je takav osećaj i kod bogatih i kod siromašnih.

Govoreći o usvajanju zakona u procesu evrointegracija, on je istakao da je neophodno da se oni i sprovode.

“Mi smo zemlja čuda, građani ne veruju u partije ali se učlanjuju u njih”, primetio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

“Nagradno pitanje je ko je najveća socijalna ogranizacija u Srbiji. Pa, recimo, vladuće stranke, gde se ljudi velikim delom učlanjuju verujući da se dobiti posao”, kazao je Stojiljković.

Podsetivši da je država uzela novac penzionerima i delu zaposlenih u javnom sektoru da bi ostvarila uštede u budžetu, on je istakao da je odnos između gubitaka zbog korupcije u javnim nabavkama i partijskog zapošljavanja i onoga što je uzeto radi uštede čak jedan prema devet.

Istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, Dina Rakin, govorila je o novim akterima koji možda mogu da podstaknu socijalnu koheziju: socijalnim preduzećima. "Danas kad se govori o socijalnoj koheziji, najčešće se misli na uključivanje građana u društvo. Isklјučeni su tako oni koji nemaju pristup društvenom životu u smislu zapošlјavanja, obrazovanja i obuke, mogućnost stvaranja porodice", objasnila je ona. Međutim, ovo pitanje nije više samo o novcu i prihodu; fokus je pomeren na odnosne aspekte isklјučenosti.

U tom smislu, cilј socijalnih preduzeća je da se iskoreni barijera za uključivanje i povezivanje, eliminišu svi oni elementi koji otežavaju lјudima ostvarenje društvenih veza, nadomeste nedostatak pristupa zaposlenju, socijalnoj pomoći, i socijalnim i uslugama zdravstvene zaštite, zaključila je Rakin

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus