KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PRAVNA DRŽAVA I VLADAVINA PRAVA BRIŠU DISKRIMINACIJU

19.05.2017

Tema zabrana diskriminacije podrazumeva potrebu da se uspostavi neposredan odnos sa građanima u vidu otvorenih rasprava i javnih tribina o vladavini prava, kako bi se uvidelo u kojoj meri su evropske vrednosti uticale na svest o nedopustivosti diskriminacije u Srbije, zaključak je debate “Srbija i EU: Zabrana diskriminacije kroz jednakost i jedinstvo”, održane u četvrtak, 18. maja u Velikoj sali Pomoravskog upravnog okruga u Jagodini.


„Mi nigde ne idemo, već ostajemo ovde i zbog toga je neophodno da naš dom uredimo što je bolje moguće, ne zbog Evropske unije, već zbog nas samih. Veoma je važno da organi kojima možete da se obratite budu efikasni i delotvorni“, naglasio je advokat Dušan Ignjatović.


„Pogrešno je verovati da je Evropa samo viši standard življenja. Prihvatanje nekih pravila, znači prihvatanje određenih obaveza. Diskriminacija je apsolutno nedopuštena, ali da bi položaj ranjivih grupa bio dobar, neophodna je pravna država i vladavina prava. Nema priče o zaštiti od diskriminacije ukoliko je opšte stanje takvo da ne pruža odgovor na osnovno pitanje - da li su svi jednako podređeni Ustavu i zakonu?“ podsetio je Miloš Janković, vršilac dužnosti Zaštitnika građana.


Diskriminacija u Srbiji danas nije sistemska pojava i slučajevi se sve češće prijavljuju nadležnim organima, ocenio je prodekan za nauku, kvalitet i samovrednovanje Fakulteta političkih nauka, profesor dr Dejan Milenković. „Praksa Srbije je u nekim slučajevima i bolja negu u pojedinim zemljama EU, kao što smo mogli da vidimo tokom migranstke krize, ali još uvek treba raditi na sprečavanju i zabrani diskriminacije“, dodao je Milenković.

Problem diskriminacije je što je ona često pritajena i skrivena. „Vi možete da vidite da nešto ne valja, ali ne i kako da se sa tim izborite. Važno da se pokrenemo, da podignemo ovu zemlju, budemo elementarno pristojni jedni prema drugima i da pokušamo da budemo tolerantniji,“ zaključio je Ignjatović.


Debata u Jagodini pod nazivom “Srbija i EU: Zabrana diskriminacije kroz jednakost i jedinstvo” druga je u nizu debata koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u još 17 gradova, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Debate su deo projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije u okviru IPA 2016, sa idejom da se u javnosti pokrenu teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i pruže proverene i korisne informacije o tom procesu.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus