KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA DUŠKA LOPANDIĆA: EVROPSKA UNIJE JE I DALJE INSPIRACIJA

07.12.2017

Evropska unija je vrlo značajna za Srbiju jer članstvom u njoj možemo da obezbedimo stabilnost, izjavio je FoNetu ambasador Duško Lopandić, posle predstavljanja njegove knjige “Evropska unija i Srbija – novo vreme i novo okruženje”, održane u EU info centru.

“Hteo sam da podsetim da EU nije samo institucija u krizi nego da je imala vrlo velike rezultate u raznim sektorima i da je vrlo relevantna i značajna za našu zemlju zato što možemo da obezbedimo stabilnost i učestvujemo u svim odlukama, koje se donose u Evropi i koje imaju posledice po nas”, rekao je on, dodajući da Srbija na neki način već učestvuje u EU, ali spolja.

“Ako me pitate koliko smo daleko od samog članstva onda možemo da operišemo godinama koje su pomenuli predstavnici EU. Znamo da je predsednik Evropske komisiije Žan Klod Junker pominjao 2025. godinu što znači da će se to desiti neku godinu ranije”, rekao je Lopandić.

Perspektive Srbije su sada mnogo konkretnije nego pre par godina i treba da imamo u vidu konkretne prednosti članstva. Ulazimo u EU jer je to okvir kroz koji rešavamo neke probleme, rekao je Lopandić tokom predstavljanja knjige, koja je izdata u okviru projekta Evropa za mene.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Pol Anri Prese je rekao da Lopandićeva knjiga pokazuje kako je EU poboljšala život za građane Evrope, dodajući da uprkos svemu ostati izvan EU za Srbiju može da znači samo neizvesnost.

“Kritičari opisuju EU kao nedemokratsku, ali je to često zasnovano na mitovima a to nam čini protivuslugu i zato je važno imati sliku o najvažnijim prioritetima, a ova knjiga daje odgovor na to i na pitanja o posledicama članstva za građane Srbije”, rekao je Prese.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je ocenila da je Lopandićeva knjiga svojevrsni udžbenik za početnike koji žele da uče o EU i za one koji nešto znaju, a žele da prodube svoje znanje.

“Lopandić je svedok koji analizira proces iznutra i povezuje teme iz raznih uglova”, rekla je ona.

Predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta Vladimir Međak je rekao da knjiga daje odličan pregled stvari koje se ne smeju zaboraviti o EU.

“Knjiga podseća da je EU mirovni projekat koji je postignut, opisuje kako je grupa ljudi sa vizijom da se ne ponovi tragedija pokrenula projekat i predstavlja ozbiljni izvor istorijskih podataka autora koji je imao lični uvid u neke događaje. Istorijska lekcija iz ove knjige je da je pomirenje u Evropi moguće u praksi, a to će se pokazati kada Zapadni Balkan uđe u EU”, zaključio je Međak.

 

Izvor: FoNet za Europa.rs

 

Knjigu možete preuzeti u elektronskoj formi ovde.
 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus