KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PRIPREMNIM SASTANKOM ZAPOČEO NOVI CIKLUS PROGRAMA PODELI SVOJE ZNANJE

30.01.2017

U subotu, 28. januara održan je pripremni sastanak za sedmu generaciju mentorina na programu "Podeli svoje znanje“. Cilj sastanka je bio da se predstave aktivnosti na programu i polaznice upoznaju sa načinom učešća na programu i konceptom mentorstva. Sastanak je bio prilika da se mentorine međusobno upoznaju, kao i da postave svoje ciljeve i čuju utiske i iskustva alumnistkinja programa

U ime partnerskih organizacija koje organizuju program, novu generaciju mentorina su pozdravile Svetlana Stefanović, menadžerka programa Evropskog pokreta u Srbiji, Erika Kuenne, ataše za kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Dragana Ivetić Radić, iz Misije OEBS-a u Srbiji.

Svetlana Stefanović je u pozdravnom govoru naglasila da Program „Podeli svoje znanje“ svake godine raste i pokušava da osnaži žene kroz zajednički rad i deljenje znanja. Tokom sedam godina program je pokušao da kroz niz aktivnosti i dobre primere promoviše značaj koncepta mentorstva u Srbiji koji je još uvek nedovoljno razvijen i zastupljen. Ona je takođe istakla da su žene jedne od nosećih stubova procesa evropskih integracija, kao i da dalje čine veoma važan resurs srpskog društva.

Erika Kuenne je istakla da je Ambasada SAD počastvovana što ima priliku da bude deo Programa, kao i da je veoma srećna što se program ove vrste održava u Srbiji, jer je od izuzetnog značaja za mlade žene i njihovo dalje osnaživanje i dalji razvoj.

Dragana Ivetić Radić je istakla značaj uključivanja marginalizovanih grupa žena u program i ukazala na usklađenost programa sa misijom i ciljevima Misije OEBS-a u Srbiji. Ona je naglasila energiju i lepotu radnih subota, kada sve zajedno delimo znanja i dobru energiju i pozvala sve devojke da ovu mogućnost i priliku pametno iskoriste.

Tokom sastanka razgovaralo se o tome šta mentorstvo jeste, a šta nije i način na koji bi trebalo da dobar mentorski odnos funkcioniše. Istaknuto je da u programu mentorstva fokus isključivo na razvoju i usavršavanju mentorine, ali i da je to dvosmeran proces koji utiče i na samu mentorku. Program mentorstva nije samo namenjen profesionalnom osnaživanju, već je zamišljen na tri nivoa. 1. rad sa mentorkom; 2. zajednički događaji na programu; 3. saradnja i umrežavanje između mentorina. Polaznicama je savetovano da pokažu što veću inicijativu sa svojim mentorkama i da zajednički rade na dinamici saradnje i komunikacije.

U drugom delu sastanka mentorine su ohrabrene da odrede pravac svog odnosa sa mentorkom, određivajući svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve, kao i oblasti u kojima žele da napreduju. Kroz radionice su vežbale da što bolje postave ciljeve, kroz SMART analizu, kao i analizu mogućnosti kroz SWOT matricu.

Poslednji deo sastanka bio je posvećen prenošenju iskustva i deljenju saveta alumnistkinja programa, a sa devojkama su razgovarale Anđela Cvetković, Ksenija Kiso, Ana Trifunović i Bojana Veselinović. Izlaganja alumnistkinja delovala su motivišuće, jer su alumnistkine istakle, da pored ostvarenja svojih početnih ciljeva, na Programu se stiču i nova prijateljstva, nove veštine, a nakon završetka sve postaju deo Alumni kluba.

 

Iz veoma interesantne diskusije sa alumnistkinjama izdvojila se glavna poruka, a to je da mentorine na što bolji način iskoriste program i izvuku maksimum za sebe, ne samo profesionalno veći i privatno, produbljujući znanja, iskustvo, podršku, kontakte i mrežu. 

 

 


Projekat "Podeli svoje znanje", Evropski pokret u Srbiji već sedmu godinu za redom sprovodi u saradnji i u saradnji u i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Program ima za cilj da okupi stručne liderke iz različitih profesija kako bi podelile svoja znanja i iskustva sa mladim ženama na početku karijere sličnih interesovanja i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak u profesionalnom i ličnom smislu, kao i da postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju
 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus