KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

PRIVREDI U SRBIJI NEDOSTAJE STRATEŠKO USMERENJE KA INOVACIJAMA

19.03.2015

Ekonomsko-poslovni forum Evropskog pokreta u Srbiji, organizovao je u četvrtak, 19. marta 2015. godine, u maloj sali Medija centra, panel diskusiju „Moguća Srbija 2020 – Potreban i moguć razvoj inovativne privrede u Srbiji”.

 

Nepostojanje strateške orijentacije i jasno definisanog pravca ekonomskog razvoja, kao i nesklad obrazovnog sistema i realnih potreba, glavni su razlozi zbog kojih privreda Srbije nije inovativna, zaključak je diskusije.


Skup je otvorila Radmila Milivojević, predsednica Ekonomsko-poslovnog foruma porukom da se previše bavimo diskusijom i teorijom, a nedovoljno praksom i kreiranjem povoljnog ambijenta za uspostavljanje i funkcionisanje inovativne privrede kao preduslova postojanja konkurentne privrede i razvoja.


Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, osvrnuo se na nepostojanje inovativne privrede u Srbiji navodeći kao jedan od glavnih razloga nepostojanje strateške orijentacije i jasno definisanog pravca ekonomskog razvoja. Inovacije predstavljaju ključni faktor održivog ekonomskog razvoja i kao takve zaslužuju stratešku i dugoročnu podršku kako bi bile svrsishodne. Same strategije koje podstiču ekonomski razvoj moraju da usklađene i uzajamno podržavajuće kako bi doprinele stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj inovativne privrede.Dragan Domazet, rektor univerziteta „Metropolitan“ govorio je o važnosti visokog obrazovanja i javnih istraživanja u razvoju inovativne privrede Srbije. On je podsetio da su obrazovanje, privreda i istraživanja neraskidivo povezani i zavise jedni od drugih. Neophodno je suštinski reformisati sistem obrazovanja u zemlji kako bi se uskladili kapaciteti koje ono proizvodi sa realnim potrebama privrede. Njegova ocena je da je neophodno preispitati ciljeve i prioritete sprovođenja istraživanja i istraživačkih projekata i podsticati ih da budu primenjiva i korisnija.


Radivoje Mitrović, redovni profesor Katedre za opšte mašinske konstrukcije Mašinskog fakulteta, je skrenuo pažnju da se kod nas isuviše radi na privlačenju stranih direktnih investicija, a premalo na podsticanju malih i srednjih preduzeća koja pune domaći budžet i obezbeđuju zaposlenost.


Sanja Nikolin, predsednica Upravnog odbora Udruženja poslovnih konsultanata Srbije i istraživačica u okviru EU projekta Social Innovation Drive podsetila je da inovativna preduzeća imaju za cilj da prepoznaju neko nezadovoljenu potrebu koja postoji u društvu, inovativne ideje moraju da budu više orijentisane ka krajnjem korisniku. Ona je upozorila da su inovacije, kako proizvodne tako i društvene, često međusobno nepovezane i fragmentirane, što umanjuje njihovu korist za čitavo društvo.


Ovo je bila treća u nizu javnih diskusija koje je organizovana u okviru ciklusa „Moguća Srbija 2020“, čiji je inicijator i organizator Ekonomsko poslovni forum (EPF) Evropskog pokreta u Srbiji. Cilj EPF je da iz serije ovakvih razgovora i debata definiše osnovne preporuke i predloge kreatorima politike razvoja Srbije i da na taj način doprinese strateškom planiranju i programiranju ekonomsko-socijalnog razvoja Srbije.


Sledeća debata u ciklusu biće posvećena malim i srednjim preduzećima kao pokretačima razvoja u Srbiji.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus