KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Proširenje Evropske Unije je deo rešenja

09.03.2013
Konferencija: “Proširenje u perspektivi: kako zemlje kandidati i potencijalni kandidati percepiraju proširenje u svetlu tekuće krize?“
 
 
Na konferenciji “Proširenje u perspektivi: kako zemlje kandidati i potencijalni kandidati percepiraju proširenje u svetlu tekuće krize?“ koja je održana 6. marta u Evropskom parlamentu u Briselu, evropski komesar za proširenje, Štefan File, istakao je da pridruživanje Hrvatske EU predstavlja dokaz transformativne moći EU„U svetlu krize, građani EU i država kandidata su zabrinuti, ali proširenje nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU, već je deo rešenja“, rekao je File. Dodao je i da će u pretpristupnom periodu nadgledanje ekonomske politike biti pojačano, kao i da će više pažnje biti posvećeno pitanjima transporta, energije, klimatskih promena, malih i srednjih preduzeća. „Samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi“, zaključio je File.
 
„Žalimo što pretpristupni pregovori još uvek nisu počeli. Verujemo da bi to bilo od izuzetne važnosti za transformaciju naše države i društva, ali i dalo dodatni vetar u leđa aktivnom civilnom društvu da insistira na reformama koje zahteva EU, a građani žele“, rekla je Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji. Govoreći na prvom panelu „Pristupanje iz perspektive država kandidata i potencijalnih kandidata“, Bobićeva je istakla da pristupanje EU još uvek pruža najbolji okvir za kompleksne ekonomske, političke, socijalne i kulturne reforme u zemljama regiona. „Ekonomska kriza učinila je proces proširenja manje privlačnim i EU ne izgleda stabilno, sposobno niti zainteresovano za transformaciju društava i država kao što je to bilo ranije“, rekla je ona i dodala da je proces pridruživanja Srbije identifikovan sa normalizacijm odnosa sa Kosovom.
 
Upitavši šta se dogodilo sa komunikacijom, Bobićeva je izrazila želju za više dijaloga i integracije sa državama članicama EU i njihovim društvima, kao i za više političke volje i razumevanja domaćih aktera, više transparentnosti i inkluzivnosti u toku procesa pridruživanja Srbije EU.
 
Otvarajući konferenciju, Maria Eleni Kopaizvestilac Evropskog parlamenta za proširenje, je istakla da je proširenje najuspešnija eksterna politika Evropske unije, ali da opada entuzijazam među državama članicama, dok se istovremeno postavljaju pitanja ekonomskih i socijalnih troškova. To, ipak, ostaje ključna politika Evropske unije, dodala je, i napomenula da je fokus poslednjeg usvojenog izveštaja Evropskog parlamenta o proširenju na socijalnoj dimenziji proširenja.       
 
Rad jednodnevne konferencije, koju su organizovali Fondacija za napredne evropske studije, Evropski forum za demokratiju i solidarnost i Solidar, se odvijao u dva panela: „Pristupanje iz perspektive država kandidata i potencijalnih kandidata“ i „Socijalna dimenzija proširenja: uloga civilnog društva i mreže sindikata“ i njeni gosti su bili predstavnici civilnog društva, sindikata, Evropskog parlamenta i mnogi drugi.

Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus