KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

REGION NIJE IZGUBIO EVROPSKU BUDUĆNOST, IAKO JE EU U KRIZI

05.07.2017

U Severnoj Mitrovici je prošle nedelje održan Regionalni seminar pod nazivom „Evropska unija (EU) i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost“ četvrte generacije Škole evropskih integracija. Cilj seminara bila je razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija, a obrađene su teme izazova i budućnosti EU u svetlu birokratije, populizma, i krize demokratije, kao i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Razgovaralo se i o konkretnim promenama koje proces evropske integracije donosi građanima.


Regionalni seminar u prostorijama Centra građanske energije, otvorili su predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine oranizacije Aktiv u Severnoj Mitrovici, Miodrag Milićević i Rudina Hasimja, predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora Škole.


Na seminaru su govorili kosovska ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj, doskorašnji zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i predstavnik Ministarstva za evropske integracije Srbije Srđan Majstorović, i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, a pored polaznika Škole, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije.Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini i specijalni predstavnik EU, Apostolova, izrazila je zadovoljsto zbog toga što se susrela sa mladim ljudima u Severnoj Mitrovici koji predstavljaju budućnost. Ponovila je reči šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, nedavno izrečene prilikom posete regionu, da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku pepspektivu.


“Na žalost, primećujem u poslednjih nekoliko meseci neku vrstu letargije i evroskepticizma. Ne bi trebalo tome da se predamo. Evropska unija ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost”, rekla je Apostolova i pozvala stranke u Prištini da vrlo brzo formiraju vladu posle vanrednih parlamentarnih izbora. “Nadam se da će, bez obzira na to ko bude sedeo u novoj vladi, preuzeti odgovornost za obavljanje poslova sa EU”.

Na panelima su pored ostalih, učestvovali i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, predstavnica Instituta za evropske politike u Makedoniji Simonida Kačarska i izvršni direktor Riinvest Instituta, Aljban Hašani.

Škola evropskih integracija, koja se održava već četiri godine, projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a realizuje se u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO Aktiv na severu Kosova. Deo je koncepta „Reconnecting Mitrovica“ KFOS-a, a namenjena je službenicima javnih institucija i lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem da se unaprede znanje i razumevanje procesa evropskih integracija i načina funkcionisanja EU.

Programom Škole evropskih integracija predviđene su i studijske posete, kao i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti. Više o projektu pogledajte ovde.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus