KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

REGIONALNI OKVIR RAZVOJA I EVROPSKE INTEGRACIJE

13.12.2012

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa šest partnerskih organizacija iz regiona Zapadnog Balkana (Evropski pokret Crne Gore, Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj, Helsinški komitet za ljudska prava - Bosna i Hercegovina, Centar za institucionalni razvoj - Makedonija, Albanski institut za međunarodne studije - Albanija i Institut za međunarodne odnose - Hrvatska) realizuje regionalni projekat sa ciljem promocije uloge regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao važnog instrumenta u bržem procesu evropske integracije, održivog razvoja i smanjenja siromaštva.

 

Projekat "Regionalni okvir razvoja i evropske integracije" će takođe doprineti promociji saradnje i koordinacije reformskih i integracionih napora širom regiona.

 

Od država regiona se očekuje da postepeno preuzmu punu odgovornost za  samostalnu regionalnu saradnju u budućnosti u okviru procesa evropske integracije. Za uspeh procesa samostalne regionalne saradnje od velike je važnosti informisati i povećati razumevanje šire javnosti u zemljama regiona.

 

Postoji očigledan nedostatak informacija i razumevanja uloge regionalne saradnje uopšte, a naročito postojećih mogućnosti za ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mesta i smanjenja siromaštva u okviru gorepomenutih regionalnih procesa i projekata.

 

Ciljevi projekta su:

 • podizanje svesti o značaju i potencijalima regionalnih projekata za ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva;
 • sistematizovanje informacija o postojećim regionalnim projektima i inicijativama, naročito u oblasti trgovine,  infrastrukture, energije, malih i srednjih preduzeća, informaciono-komunikacionim tehnologijama, obrazovanja i istraživanja i zaštite životne sredine;
 • povećanje interesovanja i mobilizacija stručnih kapaciteta univerzitetskih centara da aktivno doprinesu uspešnoj implementaciji osnovnih regionalnih projekata; i
 • promocija zajedničkog međusektorskog i multidisciplinarnog pristupa u regionalnoj saradnji.

 

Eksperti Evropskog pokreta u Srbiji će pripremiti i sakupiti  informacije i podatke o relevantnim regionalnim projektima i aktivnostima, savetujući se sa partnerima u regionu tokom procesa. Kao rezultat biće odštampana brošura o regionalnoj saradnji i objavljena na svim jezicima i promovisana u 21 gradu širom regiona.

 

Očekivani rezultati:

 • Viši nivo razumevanja uloge i sadržaja regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.
 • Veći broj odgovarajućih članaka i medijskih prezentacija o aktivnostima i dostignućima u regionalnoj saradnji.
 • Povećano interesovanje univerziteta za regionalne projekte koji bi doprineli uspešnijoj primeni osnovnih regionalnih projekata u oblastima trgovine, energetike, transporta, razvoja malih i srednjih preduzeća itd.
 • Uspostavljanje mreže promotora regionalne saradnje.

 

Projekat je počeo januara 2007. godine i očekuje se da ova faza traje godinu dana.

 

Projekt je podržao Balkanski fond za demokratiju i program Istok - Istok Instituta za otvoreno društvo.

 

PROMOCIJA BROŠURE

 

Regionalna saradnja za razvoj i evropsku integraciju

 

Evropski pokret u Srbiji (EPUS) je 18. juna 2007. godine u Medija centru, od 10:00 do 13:00 časova organizovao promociju brošure "Regionalna saradnja za razvoj i evropsku integraciju" i radionicu o regionalnoj saradnji.

 

Brošura, čiji su autori Jelica Minić i Jasminka Kronja, je rezultat zajedničkog rada sedam organizacija i instituta iz regiona zapadnog Balkana i ima dvostruki cilj: da promoviše ulogu regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, posebno u zemljama zapadnog Balkana, kao značajnog instrumenta za njihovu bržu evropsku integraciju i održivi razvoj, kao i da promoviše saradnju i koordinaciju u sprovođenju reformi i procesu evropske integracije u celom regionu.

 

Na skupu su govorili između ostalih i Goran Svilanović, predsedavajući I radnog stola Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Pavol Demeš, direktor Transatlantskog centra za centralnu i istočnu Evropu iz Bratislave, Jelica Minić, jedan od autora.  

 

Skupu su prisustvovali predstavnici poslovnog i državnog sektora, nevladinih organizacija, ambasada zemalja EU i regiona kao i brojni predstavnici medija.

 


Organizator:

 


Donatori:

 


Partneri:

 

Evropski pokret Crne Gore


Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj

Helsinški komitet za ljudska prava - Bosna i Hercegovina

Centar za institucionalni razvoj - Makedonija
 

Albanski institut za međunarodne studije - Albanija
 

Institut za međunarodne odnose - Hrvatska


 

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

DOKUMENTI:

AKTIVNOSTI:

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus