KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ŠANSA ZA MLADE U EU PROGRAMIMA USAVRŠAVANJA I RAZMENE

28.10.2016

U sali Skupštine opštine Varvarin 25. oktobra, održana je javna debata "Mobilnost nas uči o Evropi", koju su organizovali Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, EU info centar i Kancelarija za mlade Varvarin. Debata je oranizovana u sklopu projekta "Evropske priče" koji obuhvata ciklus debata u lokalnim zajednicama u Srbiji sa ciljem da doprinese informisanosti mladih o njihovim mogućnostima, kao i razvoj diskusije o problemima mladih u manjim sredinama.

 

Skup u Varvarinu bio je posvećen značaju mobilnosti mladih, usavršavanju neformalno i formalno obrazovanje kroz različite programe koji podržavaju internacionalnu mobilnost. Na debati su govorile Marija Jovanović, koordinatorka Kancelarije za mlade Varvarin, Emilija Milenković, članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji i Marija Papić, Predsednica Erazmus studentske mreže ESN BelUPgrade, a moderatorka je bila Marija Marinković iz Eu Info Kutka Niš.


Debata je podržana od strane Opštine Varvarin i u skladu sa tim zamenik predsednika Skupštine opštine Varvarin, Bratislav Tašić je otvorio skup govoreći o mobilnosti kao ključnom motivu za razvoj Evropske unije. On je napomenuo da su se stvaranjem Zajednice za ugalj i čelik 1951. godine države koje su bile neprijatelji u II svetskom ratu, zajedno udružile i godinama stvarale uslove za slobodan protok dobara, usluga i kapitala kakav danas imamo. Mobilnost radne snage je od krucijalnog značaja za razvoj i neophodna je svakom društvu. U skladu sa tim, Evropska unija je širila broj članova, ali i polje delovanja i danas postoje Evropski ekonomski prostor, zajednička moneta i zajedničke granice koje omogućavaju slobodno putovanje unutar EU.


Marija Jovanović, koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Varvarin govorila je o radu Kancelarije u proteklih 7 godina, kao i projektima i radionicama kroz koje su prolazili mnogi mladi u Varvarinu. Organizovano je ukupno 10 programa mobilnosti za mlade u okviru kojih su učenicima omogućeni zajednički obilasci gradova u Srbiji. Takođe je napomenula napore koje Kancelarija za mlade ulaže u osposobljavanje mladih za ulazak na tržište rada, pa su u ovoj godini organizovani kursevi za pisanje biografija, obuke za pisanje biznis planova i da će do kraja godine biti organizovane radionice za pravljenje nakita. KzM Varvarin je svesna problema sa kojima se susreću mladi na lokalu, poručila je Marija, navodeći nezaposlenost, nedostatak kulturnog i sportskog sadržaja i nasilje nad ženama kao ključne probleme na kojima se mora delovati.

 

Članica Foruma mladih EPuS-a, Emilija Milenković je govorila o volontiranju i neformalnom obrazovanju kao ključnim aktivnostima koji su najdostupniji upravo mladima, a koji mogu uticati na njihov lični i profesionalni razvoj. Volontiranje je sjajan način za mlade da proputuju, upoznaju različite kulture i steknu prijatelje kroz programe neformalnog obrazovanja. Emilija je pomenula program "Putujemo u Evropu" koji je namenjen najuspešnijim studentima iz Srbije, a organizuje ga Evropski pokret već više od 10 godina. Takođe, Emilija je upućivala učesnike na različite programe studentskih razmena, uključujući i Erasmus+, Program EU namenjen za period od 2014-2020. godine u kome učestvuje Srbija, kao zemlja kandidat sa Zapadnog Balkana.


Marija Papić, predsednica Erazmus studentske mreže, ESN BelUPgrade je takođe govorila o značaju volontiranja u okviru studiranja i bilže upoznala učesnike načinu rada ESN-a, koji kao međunarodna nevladina organizacija pruža podršku sudentima u preko 30 država Evrope. Ona je govorila o iskustvima studentima koji su došli na razmenu u Beograd, ali i o tome šta mogu da očekuju studenti koji odu na razmenu u inostanstvo. Marija je, kao i ostale govornice govorila o značaju volontiranja u ESN i drugim organizacijama kao mogućnosti za dalje napredovanje, učenje jezika i osposobljavanje mladih kroz neformalno obrazovanje.

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus