SAOPŠTENJE FORUMA ZA KULTURU

06.03.2015

Na sastanku održanom 2. marta ove godine, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji definisao je prioritetne oblasti delovanja, usvojio novi plan rada i strategiju.

U fokusu novog plana rada Foruma za kulturu biće formulisanje predloga kulturne politike i strategije kulturne diplomatije, kao i povezivanje kulture i obrazovanja. Posebna oblast delovanja biće analiza stanja kulturne baštine Srbije i mogućnosti inovativnog vizuelnog prezentovanja kulturnog blaga u zemlji i inostranstvu.

Forum za kulturu ima za cilj da kulturu vrati u centar društvenog života u Srbiji i predstavi je kao sredstvo za postizanje društvenih, ekonomskih i političkih ciljeva. Kroz intenziviranje komunikacije sa nadležnim ministarstvima i institucijama kulture, stručnom i širom javnošću, Forum želi da ukaže na najvažnije probleme i ponudi sistemska rešenja.

Svesni činjenice da Beograd nije kulturna paradigma Srbije, predloženi formati rada obuhvataju javne skupove, multimedijalne događaje, tematske i akreditovane radionice u celoj zemlji, kako bi i aktivne lokalne zajednice bile deo rešenja.

Forum za kulturu EPuS-a deluje od 2003. godine sa idejom da doprinese unapređivanju statusa kulture u Srbiji, imajući u vidu da se stanje u kulturi reflektuje na sve ostale oblasti društvenog života.

Izvršni odbor Evropskog pokreta u Srbiji imenovao je 26. februara Vidu Ognjenović za novu predsednicu Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji. Ognjenović je na ovom mestu nasledila Anju Sušu.