KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SRBIJA U 2014: HULIGANI JOŠ OPASNIJI, PREOSTAJE NAM NOLE – L. SPASOVSKI

13.01.2014

 

 

Ljubitelji sporta širom sveta uživaće u 2014. pre svega zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, koje u junu počinje u Brazilu. Fudbalski fanovi u Srbiji ispratiće Mundijal kraj malih ekrana gledajući, između ostalih, Bosnu i Hercegovinu protiv Mesija i Hrvatsku protiv domaćina na otvaranju takmičenja.Ipak, u narednih 12 meseci biće burnih fudbalskih dešavanja i u Srbiji. Najnezanimljivije će biti na samim terenima, gde će se Partizan i Crvena zvezda nadmetati za titulu u prvenstvu očajnog kvaliteta koje je na ivici regularnosti. Nastaviće se prepucavanja na relaciji Zvezda - Fudbalski savez Srbije i Zvezda - Partizan u beskompromisnoj borbi za vlast na domaćoj fudbalskoj sceni. Domaći mediji, među kojima prednjače tabloidi, već godinama smenjuju, hapse i opraštaju se od Tomislava Karadžića, predsednika FSS, i Dragana Đurića, predsednika FK Partizan. Međutim, i pored toga što je njihov kolega - predsednik Dragan Džajić iz Crvene zvezde ubeđen da Karadžić uskoro napušta funkciju na kojoj je od 2008, neće biti iznenađenje ako tandem Tole - Đura i dogodine ostane u istim foteljama. Jednostavno, kao što glasi jedan navijački slogan, „Mnogo su jaki“.

Što se tiče pomenutih navijača, kojima mnogo bolje pristaje i leži naziv - huligani, oni će i dalje imati ogroman uticaj na sve što se dešava na fudbalskim terenima i van njih. U poslednje dve decenije snažno su učvrstili svoju poziciju u klubovima, savezima i fudbalskim organizacijama i institucijama u državi koja sistemski ne može, ali i ne želi, da reši ovaj gorući problem u srpskom društvu. U 2013. „istakli“ su se napadima na fudbalere i njihove automobile, sportske funkcionere, političare, a međusobni sukobi i incidenti između navijačkih grupa su, nažalost, postali sastavni i opšteprihvaćeni deo naše svakodnevice. U 2014. treba očekivati da huligani budu još aktivniji i opasniji. Nastaviće se tradicija, prema kojoj u domaćem fudbalu vedre i oblače oni koji su jači, imaju više novca, bolja leđa, snažnije veze u političko-tajkunskim vodama...


Srbija će u narednoj godini morati da se suoči i sa, za nas neprihvatljivim, ali više nego izvesnim napretkom Fudbalskog saveza Kosova u nameri da postane ravnopravni član međunarodnih fudbalskih organizacija.


Osim toga, UEFA i FIFA su već spremili katance za domaće nefunkcionalne stadione Zvezde i Partizana, koji ne donose nikakav profit. Takođe, JNA i Marakana krše sve propise i pravila regularnosti i Srbija će, htela - ne htela, morati da izgradi stadion(e) gde će fudbal moći zakonski da se igra.

Jedini spas za deo fudbalskog sistema u Srbiji je eventualna i dugo priželjkivana privatizacija, koja bi unela malo reda u obezvređen i nefunkcionalan sistem osuđen na propast.Posle dugo godina, Srbija u 2014. neće biti organizator nijednog velikog internacionalnog sportskog takmičenja. Za povremeno uveseljavanje nacije i dalje će biti zadužen Novak Đoković, koji će sa novim trenerom Borisom Bekerom pokušati da se vrati na poziciju najboljeg tenisera na svetu.


Na globalnom nivou, nova godina će samo potvrditi da u vrhunskom sportu um (više) ne caruje nego suva snaga i da je sport odavno postao ekonomsko-marketinška delatnost u kojoj se nadmeću stimulativnim sredstvima nadrogirani gladijatori, i gde se sportisti genijalci poput Maradone, Samprasa, Medžika ili Birda ne bi nikako snašli.Luka Spasovski
Autor je urednik Sportske rubrike u listu Danas

 

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus