KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SRBIJA U 2014: PRIČA O STO BRAVA - A. STEVANOVIĆ

06.01.2014

 

Godina 2014. biće najbolja godina. Godina 2014. biće najgora godina. Sledi nam godina tame. Biće to godina svetla. Danas nema odgovora kuda će se uputiti Srbija. Stoga je i ova analiza raspolućena, kao što su to bili Pariz i London u „Dva grada“.

 

Kakva će biti 2014. zavisiće od toga da li će reforme koje su jasno lansirane i pripremljene tokom jeseni 2013. ostati mrtovorođenče ili će postati zamajac za talas sveobuhvatnih promena koji je neophodan Srbiji. Na našu žalost, zbog godina odbijanja da bilo šta reformišemo u Srbiji, osim izbornih ad hok politika šminkanja ružnih posledica i razbijanja ogledala, svi računi su stigli na naplatu u isto vreme. Cena zabijanja glave u pesak bila je i biće velika, ali je lakoća inercije jednako privlačna. Jedno je sigurno, ovaj put ćemo sve račune sopstvenih promašaja morati da platimo sami. Jedna stvar se ne čini baš jasna u raspolućenoj zemlji, a to je da nam niko osim nas samih ne može pomoći, ni Arapi, ni Rusi, ni Kinezi, ni EU, ni Gandalf Sivi...

 

Bez želje da se prihvati gotovo jednako izvestan scenario u kome će Srbija potonuti do kraja u živo blato nesposobnosti, demagogije, parazitizma i laganog umiranja, predviđanje će biti o onome što mora da se uradi da nam se zemlja ne bi pretvorila u banana državu bez budućnosti. 

 

U narednoj godini neće biti inflacije, štaviše NBS se suočava sa nezabeleženom pretnjom – deflacijom. Kurs će verovatno blago depresirati. Referentna kamatna stopa će biti postepeno smanjivana. Budžetski deficit najverovatnije će biti veći od predviđenog, usled podbačaja u prihodima. Ovo nas čeka s reformama i bez njih. Bez reformi idemo u bankrot, sa reformama postavljamo osnov ozdravljenja.

Prvi korak u 2014. mora biti usvajanje četiri ključna zakona – zakona o radu, privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji, u nerazvodnjenoj formi. Bez toga se može već u januaru proglasiti da je Srbija odustala od reformi i da ide po inerciji. Po usvajanju zakona o privatizaciji i stečaju, firme u restrukturiranju će prestati da budu problem, nego će biti deo trajnog i održivog rešenja.

 

Da bi bilo ikakvih šansi za rast u 2014, prekopotrebno je smanjiti namete na najniže plate. Samo tako nam dug neće biti pretežak, a siva ekonomija sveobuhvatna, jer postojeći spoljni dug nije jednak problem pri stopama rasta od 0,5% ili 3-4%. Nakon ovog zagrevanja neophodno je početi departizaciju i racionalizaciju javnih preduzeća, koja su danas u stanju lomljenja stotinu, a ne jedne brave. Pored toga mora se početi sa suštinskim reformama, penzionog i zdravstvenog sistema. I jedan i drugi sistem su neefikasni, teret privredi, a korisnici nisu zadovoljni. Ako se na ovim pitanjima stane, opet nećemo nigde stići, nego ćemo nastaviti matricom parcijalnih i propalih reformi.

 

Privreda mora dobiti razumno finansiranje, ali ne kroz politikantske perpetuum mobile sheme subvencija i kredite koji se ne moraju vratiti, nego kroz garantne sisteme kakvi postoje u EU i „venture“ fondove.

 

Izbor je jasan, reforme u ovom trenutku podržava 60% građana Srbije. S druge strane, glasna i neproduktivna manjina koja lepo, živi u sistemu koji lagano implodira opire se promenama. Da je u pitanju samo šta je razumno bolje, ovo bi bila priča o svetloj i najboljoj godini. Može da bude, ali ne mora. Posledice „ne mora“ će biti vrlo bolno vidljive.

 

Aleksandar Stevanović
Autor je savetnik ministra privrede Saše Radulovića

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus