KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SRBIJA U 2014: VUČIĆ, DŽOKERI I JOŠ PONEKO - N. TOMIĆ

03.01.2014

Preraspodela moći ili status quo - to je osnovna dilema i prvi izazov s kojim srpska politička elita ulazi u novu godinu. Koliko se to tiče građana Srbije, zavisi od odgovora na pitanje – da li su aktuelna vlada i vladajuća koalicija u stanju da uspešno rade na poboljšanju životnog standarda što većeg broja ljudi (kroz razvoj ekonomije) i vraćanju dostojanstva pojedincu (kroz primenu evropskih standarda u svakodnevnom životu, od pravosuđa nadalje) u 2014. godini?

 

Ali to je stvar političke interpretacije, a ovde se bavimo prognozama. Šta će biti i ko će kako u Novoj proći? Na izbore ćemo izlaziti, to je sigurno. Na beogradske, kao i u još desetak opština širom zemlje. Dilema s početka glasi da li će biti i vanrednih republičkih izbora. I, da, verovatno hoće. Ako ne u martu, skupa s beogradskim, a ono krajem godine. U to veruju skoro svi u SNS, svi u opoziciji, pa što ne bismo i mi. Samo se Ivici Dačiću na izbore ne ide, što je sasvim razumno, jer posle njih više neće biti premijer. I formalno prvi čovek Vlade u 2014. trebalo bi da postane Aleksandar Vučić. 

 

Vučić će u Novoj raditi i na formatiranju SNS u efikasnu, modernu organizaciju, za razliku od populističkog pokreta kakva je u velikoj meri i sada, a osnovni korak u tom smeru biće Izborna skupština naprednjaka 25. januara. Reformisanje, kadrovsko i organizaciono snaženje, ne manje važno ideološko i idejno profilisanje, uz preuzimanje što više političke i ekonomske moći u državi na svim nivoima, biće prioritet za SNS u 2014. godini.

 

Najvažnije za SPS i Dačića biće da zadrže status kvo. Da spreče, ili odugovlače, vanredne republičke izbore. A ako u tome ne uspeju, da prežive u opoziciji. Jer ih Vučić i SNS više hteti neće. Ukoliko se Kongres SPS, najavljen za „prvi kvartal“ 2014, održi pre republičkih izbora, Dačić je spasio fotelju predsednika partije na još neko vreme. Ako Kongres bude posle izbora, njegova politička sudbina i u SPS postaće krajnje neizvesna. Ima tu još par važnih pitanja. Da li će Tomislav Nikolić pomoći Dačiću da izbegne vanredne izbore? Da li će Vučić od Ivice praviti srpskog Ivu Sanadera?

 

DS se od početka jeseni 2013. profiliše kao jedina istinski opoziciona partija. Uz sve marginalniji DSS. Sva je prilika da će taj status opozicioni zadržati i u Novoj. DS je jedina koja ne stoji u redu pred Vučićevim kabinetom i poručuje „nikad s njim“. Ali, s obzirom na snagu SNS, demokrate se tu ionako slabo pitaju. Prebacivanje 20 odsto na beogradskim izborima i dobacivanje do 18 na republičkim biće cilj DS i Dragana Đilasa. Ako u tome ne uspeju, Đilasu će za vrat skočiti pola DS i naslediće ga, tj. vratiće se Boris Tadić.

 

LDP će u toku 2014. ili ući u buduću vladu ili prestati da postoji. Učešće u vlasti podrazumeva prelazak izbornog cenzusa, što će u slučaju LDP biti moguće samo ako im Vučić i njegovi mediji u tome bar ne odmažu. Dakle, partija Čedomira Jovanovića dvostruko zavisi od SNS, i pre i posle izbora. Zašto su sebe doveli u tu poziciju, nije baš jasno.

 

Ako već „prorokujemo“ izbore, valja očekivati da će novu vladu činiti SNS i još tri mala partnera, ne zato što će to Vučiću biti neophodno, već da bi oni međusobno balansirali (umanjili) uticaj. To će biti, očekujemo, LDP, SVM i Ljajić. Ako Drašković i SPO ne uspeju da odmah uđu na izbornu listu SNS, odoše u duboku istoriju. Dinkić i URS su na državnom nivou verovatno gotovi, dok Krkobabići i Palma, i ako nastupe na izborima sa SPS, posle će pokušati da se dodvore Vučiću. Pa će mu u Skupštini služiti kao rezerva za LDP. DSS prelazi cenzus. Koštunica će početkom 2014. biti reizabran za predsednika stranke, tako da prodor DSS, npr. kroz efikasan i populistički „patriotski blok“ koji dobacuje do 15 odsto, ne treba očekivati. 

 

 

Nikola Tomić
Autor je urednik Političke rubrike i pomoćnik glavnog urednika u listu Danas

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus