KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ŠTA JE EVROPSKI PAKT ZA MLADE?

31.10.2016

Evropski pakt za mlade zasniva se na zajedničkoj saradnji biznis lidera i EU kako bi se kroz povezivanje biznisa i obrazovanja mladim ljudima omoguće veće šanse za zapošljavanje. Pakt je inicirala Evropska mreža za društveno odgovorno poslovanje (CSR Europe) koja je za cilj imala da učvrsti partnerstvo i podstakne zapošljavanje mladih i njihovu inkluziju u poslovnoj zajednici. 


Inicijativu su podržali i potpisali belgijski kralj, predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlament,a Martin Šulc i predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk. Evropska komisija obezbeđuje tehničku podršku Paktu i pomoć pri implementaciji projekata. Rezultati ovog udruženog rada biće predstavljeni na prvom Samitu preduzetništvo-obrazovanje koji će se održati u decembru 2017. 

 

Forum za odgovorno poslovanje je nacionalni partner organizacije CSR Europe u Srbiji i priključio se inicijativi Pakt za mlade. Ovaj Forum je mreža vodećih kompanija koje doprinose razvoju zajednice povezujući lidere iz poslovnog sveta sa predstavnicima drugih delova društava podstičući međusektorski dijalog, saradnju i razmenu iskustava. Za više informacija posetiti: www.odgovornoposlovanje.rs.

 

Nedostatak radnog iskustva jedan je od najčešćih problema sa kojima se suočavaju mladi ljudi prilikom traženja posla. Više od polovine mladih, prema istraživanju Ninamedie iz novembra 2015. godine, nije imao ni jednu praksu tokom redovnog školovanja. Kako bi se to promenilo mnoge kompanije, obrazovne institucije i organizacije spremne su da pomognu osnaživanje mladih za sticanja šireg poslovnog iskustva i ulazak u poslovno okruženje.


Jedan od dobrih primera saradnje i zajedničkih projekata koji doprinose povećanju zapošljivosti mladih, jeste projekat kompanije Coca-Cola Hellenic pod nazivom Coke Summership. Ovaj program održava se tokom jula i avgusta kroz šestonedeljnu praksu kojom kandidati dobijaju priliku da četiri dana u nedelji rade sa mentorom na projektima kompanije, dok je jedan dan u nedelji rezervisan za treninge i obuke. Za više informacija posetiti: www.cokesummership.com.

Takođe, jedna od kompanija koja podržava inicijativu Pakta za mlade je Vojvođanska banka. Njhov projekat "Budi svoj" ima cilj da decu bez roditeljskog staranja, decu palih boraca i decu ratnih vojnih invalida edukuje, osnaži i stimuliše njihov poslovni razvoj. Za više informacija posetiti: www.budisvoj.org.

 

Autorka teksta: Lena Bezbradica, Forum mladih


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus