KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

Šulc najavio mogućnost otvaranja poglavlja do kraja godine

15.07.2015

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i nemačka kancelarka i predsednik Evropske komisije nedelju dana ranije, pozitivno je ocenio napore koje Srbija čini na putu ka EU pre svega na unapređenju stabilnosti u regionu. Šulc je istakao da spremnost Srbije na komprimise "nije ostala neprimećena u Briselu" i da postoji mogućnost da do kraja godine budu otvorena prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Ipak, Šulc je stavio do znanja da zabrinjava stanje slobode medija u Srbiji, kao i da je potrebno "potruditi se da ne mora da se štiti zaštitnik građana". On se osvrnuo i na izazove u oblasti migracija navodeći da će Evropa pomoći Srbiji i Mađarskoj da kroz dijalog nađu rešenje za problem migranata koje neće voditi daljem razdvajanju zemalja.

Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije, Šulc je Srbiji odao priznanje za ono što je uradila na unapređenju stabilnosti u regionu. On je rekao da su razlike u stavovima i sukobi interesa sa susedima sastavni deo života i pozdravio inteziviranje konatakata s Prištinom, irazivši nadu da će u tim razgovorima biti ostvaren napredak.

"Spremnost vaše zemlje na komprimise u vezi s tim teškim pitanjima svakao nije ostala neprimećena u Briselu", rekao je Šulc i dodao da do kraja godine mogu da se otvore pregovaračka poglavlja Srbije i EU, ali da će veliki posao za sve tek tada početi. Šulc je od srpskih parlamentaraca zatražio da objasne građanima zašto su reforme neophodne i obećao da će im u tom poslu evropski parlament pomoći.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta, da se nada da će poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom biti otvorena u oktobru.

"Ja se nadam da ćemo mi mnogo ranije uspeti da postignemo određene sporazuma s Prištinom i da će već u septembru biti preporučeno, a u oktobru i otvorena poglavlja. To je moja nada, a potpuno sam uveren da ćemo pre kraja godine otvoriti ta poglavlja", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Šulc je u srpskom parlamentu istakao da je i poboljšanje odnosa sa Albanijom dobra vest za ceo region i celu Evropu. "Približavanje između Srbije i Albanije sve više će biti motor pokretač u celom regionu i otvoriti ljudima put ka boljoj budućnosti", istakao je Šulc.

On je kazao da se Evropski parlament uvek zalagao za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. "Srbija je velika zemlja, ima veliku tradiciju i istoriju, Srbija je ponosna zemlja, ali pre svega je jedno - sastavni deo Evrope. I zato ova zemlja pripada nama narodima i demokratskoj zajednici država Evrope", istakao je predsednik Evropskog parlamenta.

Predsednik Evropskog parlamenta je kazao da će EU i Srbija morati u svojoj politici da vuku u istom pravcu sada kada se svet suočava "sa izazovim nove vrste, gnusnom brutalnošću Islamske države i sukobima u Ukrajini". "U svetlu takvih geopolitičkih izazova, ne želim da nas okrenu jedni protiv drugih već da blisko sarađujemo", rekao je Šulc.

 

Izvor: EurActiv.rs


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus