KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SUPERHEROJKA (Wonder Woman) PROGLAŠENA ZA AMBASADORKU UN

25.10.2016


Odluka da se superherojka proglasi kao počasna ambasadorka za osnaživanje žena, vodila ka tihom protestu zaposlenih. Ceremonija je trebalo da oda počast borbi za rodnu ravnopravnost i 75. godisnjici ovog lika. Nisu se svi složili sa ovim činom, pa je osoblje UN protestovalo protiv ovoga i na samom događaju i unutar lobija zgrade.


Ranije ovog meseca je bilo najavljeno da će Superherojka (Wonder Woman) biti počasna ambasadorka u skladu sa ciljem 5 održivog razvoja UN – “Dostići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i devojke”. Ciljevi održivog razvoja usvojeni su od strane UN u 2015. i nada se da će biti ispunjeni do 2030.


Vest se susrela sa pohvalama i kritikama i peticija je kreirana od strane “Zabrinutih članova osoblja UN” koji su tražili od generalnog sekretara UN da ponovo razmisli o odluci. Pomenuta je briga o njenoj ”preterano seksualizovanoj slici koja nije ”kulturno sveobuhvatna ili osetljiva“.

“Suština je da UN nisu mogle da nađu ženu iz stvarnog života koja bi mogla da postigne prava svih žena po pitanju rodne ravnopravnosti i da se bori za njihovo osnaživanje. UN su odlučile da je Superherojka (Wonder Woman) uzor na koji žene i devojčice širom sveta treba da se ugledaju”, piše u peticiji.


Peticija, koja je imala preko 1180 potpisa do petka popodne, najavila je plan za tihi protest u prostorijama Ekonomsko socijalnog saveta, gde se ceremonija odvijala. Protestanti su ušli u prostorije na početku događaja i stajali sa okrenutim leđima i podignutim pesnicama. Neke od primedbi bile su da bi to trebalo da bude žena ili muškarac koji mogu da govore, da ostvaruju ova prava, da putuju, koji su sposobni da imaju mišljenje, neko ko može da stane pred 192 države članice i kaže šta treba da radimo. Takođe, da je to toksična poruka o snažnoj ženi i da UNn treba da radi na suzbijanju takve slike tela, a ne na jačanju. Demonstratori su držali parole na kojima je pisalo: “Ja nisam maskota” i “Budimo realni(stvarni)”!


UN je skoro izabrao Antonia Guteresa kao sledećeg sekretara, umesto kandidatkinje.


Kristina Galah, zadužena za komunikacije i javne informacije u UN, nastupila je u ime generalnog sekretara i objasnila izbor Superherojke (Wonder Woman) : “Ona je poznata kao pravda, mir i jednakost i veoma smo zadovoljni da nam takav lik može pomoći da dođemo do nove publike sa bitnim porukama o osnaživanju žena i ravnopravnosti.”

 

Izvor: Guardian 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus