KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SVET U 2014: BURNO I TEŠKO DO PROMENA – J. DIKOVIĆ

29.01.2014

 

Turska, Brazil i Indija spadaju u zemlje čiji je politički i ekonomski uticaj u svetu poslednjih godina u snažnom porastu, ali su vlade sve tri države u 2013. bile suočene sa velikim demonstracijama, najviše zbog toga što svi slojevi stanovništva nemaju istu korist od ubrzanog razvoja, ali i zbog nezadovoljstva državnim upravljanjem političkih elita. Ukoliko se političke krize u ovim zemljama uskoro ne smire, očekuje ih prilično burna 2014. godina. 


Turska je 2013. stavila tačku na pedesetdvogodišnji period dugovanja, vrativši sav kredit Međunarodnom monetarnom fondu. Ekonomski uspeh pokazan je i otvaranjem kanala ispod Bosfora, čime je „moderni sultan“, premijer Redžep Tajip Erdogan, ispunio viševekovni san Turske. Erdogan je predstavio i paket demokratskih reformi. Iako su Kurdi dobili šira prava, oni i dalje nisu zadovoljni, pa su pregovori s njihovom PKK ugroženi. Tursku su 2013. potresli masovni protesti, koji su se sa Trga Taksim proširili na celu zemlju i pretvorili u pobunu protiv Erdoganove vlade.

Novi izazov za aktuelnog premijera u 2014. biće sukob s uticajnim islamskim teologom Fetulahom Gulenom. Njihov napet odnos kulminirao je antikorupcijskom aferom u kojoj su uhapšeni ugledni biznismeni i sinovi dvojice ministara bliski Gulenu. Erdogana u martu 2014. čekaju lokalni izbori, predsednički nekoliko meseci kasnije, a opšti 2015. godine. Najpre će lokalni izbori pokazati kolika je zapravo njegova snaga. Brazil u 2014. očekuju dva velika događaja - Svetsko prvenstvo u fudbalu u junu-julu i predsednički izbori u oktobru. Iako je brazilska ekonomija jedna od najbrže rastućih na svetu, primetni su smanjenje privrednog rasta, inflacija i deficit - ulaganje u organizovanje SP, povećanje cene javnog prevoza, velika poreska opterećenja, loše stanje u zdravstvu i obrazovanju i korupcija među političarima.

Sve to kumulativno prouzrokovalo je višemesečne proteste širom zemlje. I dok građani traže promene od predsednice Dilme Rusuf, ona je u prethodnom periodu bila „zauzeta“ otkrićem da ju je saveznička Nacionalna bezbednosna agencije SAD godinama prisluškivala. Ipak, to nije bila prepreka da se srdačno pozdravi s Barakom Obamom na komemoraciji Nelsonu Mandeli. Gotovo je sigurno da će se Rusufova ponovo kandidovati za predsednicu Brazila. Ono što može da zabrine su pretnje kriminalnih bandi terorizmom tokom SP i predsedničkih izbora.

Indija, treća privreda po veličini u Aziji, u 2013. se ipak suočila s visokom inflacijom, padom investicija i slabom valutom. Indijska vlada još ne može da se izbori sa siromaštvom i velikim brojem gladnih. Uz to treba dodati i visoke cene hrane. Prema nekim statistikama, ispod linije siromaštva živi 30 odsto građana Indije. Bez obzira na ekonomski rast koji je ovu zemlju još početkom devedesetih počeo da uzdiže među najjače sile, građani su kivni i na ogromnu korupciju, a ne treba zanemariti ni nepismenost i nezaposlenost. Ovome treba dodati i groznu statistiku nasilja nad ženama, a snimci s protesta tim povodom organizovanih obišle su svet. Od početka 2013. broj stranih turista pao je za 25 posto, a sve više žena izbegava Indiju kao turističku destinaciju.

Rezultati nedavnih lokalnih izbora na kojima je opozicija pobedila Kongresnu partiju, koja se godinama nalazi na čelu Indije, pokazuju da će se ova stranka naći pred izazovima u maju 2014, kada će biti održani parlamentarni izbori. Glavni prioritet indijske vlade u novoj godini, po svoj prilici, biće borba protiv siromaštva.

 

Jelena Diković
Autorka je novinarka Spoljne politike u listu Danas

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus