KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SVET U 2014: SNAŽAN PRODOR, I ZAMKE - M. MITROVIĆ

27.01.2014

 

Henri Kisindžer je rekao da je Rusija tokom većeg dela svoje istorije bila ideja koja je tražila mogućnost da se realizuje. Ako istoriju zgusnemo u 2013, proizilazi zaključak da se Rusija – a posebno vlast Vladimira Putina - u minulih 12 meseci (samo)realizovala, odnosno da se potvrdila kao svetska sila. 


Zaista, strateški i spoljnopolitički uspesi Rusije u obimu i kvalitetu ovih iz 2013. nisu zabeleženi od sovjetskih vremena.

U avgustu je Edvard Snouden, bivši službenik NSA koji je stekao svetsku slavu pošto je razotkrio razmere američke špijunaže, dobio azil u Moskvi. Rusija je udomljavanjem Snoudena učvrstila reputaciju sile; neopterećena savezništvom sa SAD poput zemalja EU, postala je utočiše kompjuterašu kojeg mnogi smatraju herojem i - održala relativno dobre odnose s Vašingtonom. Na slučaju Snouden, Rusija je, paradoksalno, poslala poruku o sebi kao zaštitnici ljudskih prava.

Na slučaju Sirije, Putinova vlada – čiju intervenciju 2008. u Gruziji Zapad pamti - ispostavila se kao mirotvorac. Pošto je u UN sprečila napad na Siriju, Rusija je u septembru, uz pomoć neodlučne politike Baraka Obame, isposlovala rezoluciju o uništavanju hemijskog oružja. Tako je zaštitila svoje interese na Bliskom istoku u koje spada i mornarička baza Tartus.

Projekat „Nabuko“, koji je trebalo da smanji zavisnost EU od ruskog gasa propao je, jer se azerbejdžanski „Šah Deniz“ priključio „Transjadranskom gasovodu“, a projekat napustio nemački RWE. Moskva i Brisel spore se o usklađenosti „Južnog toka“ i zakona EU, ali gradnja ruskog gasovoda ide neometano.

Najveći strateški dobitak Rusija je ostvarila u Ukrajini. Koliko god Moskva tvrdila da je Kijev sam doneo odluku da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jasno je da je, suočena sa pritiscima obe strane, Ukrajina izbegavajući bankrotstvo odabrala rusku ponudu koja je bila primamljivija od one, škrte, iz Brisela. Dugoročne posledice su nešto drugo.

Na užas Zapada, Rusija je nedavno u Kalinjingradskoj oblasti postavila nuklearne rakete „iskander“, kao odgovor na raketni štit SAD u Poljskoj.

Svoj prestiž Rusija je afirmisala i samitom G20 u Sankt Peterburgu. Iako je obećavao da će ga zbog Snoudena bojkotovati, došao je i Obama.

Važne su i simboličke pobede: megazvezda Žerar Depardje, frustriran porezima u Francuskoj, postao je državljanin Rusije, Putin se razveo i uvećao rejting; pomilovani su Mihail Hodorkovski i pankerke iz Pussy Riot koje, uz sav publicitet zapadnih medija, mogu samo u najluđem snu da ugroze Putina.

Sukobi Moskovljana sa pridošlicama sa Kavkaza, bujanje nacionalizma za koji kažu da je posledica socijalnog nezadovoljstva i zakon protiv „homoseksualne propagande“ obeležili su 2013. na unutrašnjem planu. Poznata je teza da je Rusu patriotizam važniji od standarda, ali ako o životu govori statistika, nezaposlenost je rekordno niska - 5,40 odsto u novembru. S tim da stopa nezaposlenosti izražava broj ljudi koji aktivno traže posao.

Rusija svoju poziciju sile i stabilnost kod kuće može da sačuva i uveća jedino tako što će ih podupirati sistemom i tako što neće upasti u zamku preterane autoritarnosti. Sada nema razloga dovoditi u pitanje njen proboj u svetu, politički, odbrambeni i ekonomski. Uostalom, dalekovidiji ni u teškim vremenima nisu osporavali moć Rusije.

U tom smislu, uputno je zapažanje Emila Siorana: „Rusiji prete njeni sopstveni uspesi, i samo to može na duge staze da spase ostatak Evrope... Ako se nastavi ovako, Zapad će popustiti pod ruskim pritiskom“. Šta je u ovoj rečenici neobično? Ništa, osim što je izgovorena 1994, u vreme Borisa Jeljcina.
 


Miloš Mitrović
Autor je urednik Spoljne politike u listu Danas

 

Tekst je objavljen u Specijalnom dodatku Evropskog pokreta u Srbiji i dnevnog lista Danas, izdatom 31. decembra 2013. godine u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus