KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

UNAPREDITI POVERENJE I RAZUMEVANJE IZMEĐU ALBANSKOG I SRPSKOG DRUŠTVA

06.11.2017

Prestonica Albanije bila je krajem oktobra domaćin dvodnevnog „Tirana Foruma“, međunarodnog skupa koji su organizovali Albanski institut za međunarodne studije (AIIS) i Evropski pokret u Srbiji (EPuS). Reč je o dijalogu u kojem drugu godinu zaredom učestvuju predstavnici državnih institucija, diplomate, predstavnici regionalnih organizacija i civilnog društva iz dve zemlje, kao i stručnjaci iz različitih oblasti društvenog života, sa ciljem podizanja stepena poverenja i razumevanja između albanskog i srpskog društva, kao i unapređenja kvaliteta ukupnih međusobnih odnosa.


Iz Srbije su ove godine u radu foruma učestvovali potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić, predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić, član Glavnog odbora i Istraživačkog foruma EPuS-a, bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić, bivša direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac, aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije Sanja Nikolin, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen, generalni sekretar EPuS – Novi Sad Aleksandar Simurdić, pisac, fotograf i novinar Srđan Garčević i koordinatorka projekata iz EPuS-a Nina Lopandić.


Teme o kojima se raspravljalo na forumu su bile politički odnosi dve zemlje, potencijali za pospešivanje ekonomske i kulturne saradnje, kao i stanje medija i njihova uloga u tim procesima. Bilo je reči o nedavnim najavama predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi Srbija i Crna Gora mogle da uđu u EU do 2025. godine, o tome šta te poruke znače za region i kakav će uticaj imati na politiku proširenja. Posebna pažnja posvećena je zajedničkim akcijama i mehanizmima za saradnju mladih u regionu, između ostalih i Regionalnoj organizaciji za saradnju mladih (RYCO). Sadržajan i otvoren dijalog protekao je u atmosferi međusobnog razumevanja.


Potpredsednicu Skupštine Gordanu Čomić i predsednicu Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelicu Minić je 26. oktobra primio predsednik Albanije Ilir Meta. On je u razgovoru pozdravio održavanje dijaloga koji iniciraju nevladine organizacije i, naglasivši da takvi forumi doprinose saradnji između dve zemlje i uspostavljanju kontakata među običnim ljudima, kazao da ih treba u budućnosti ohrabrivati i snažnije podržavati. U čast gostiju iz Srbije večeru je priredila predsednica Odbora za spoljne poslove parlamenta Albanije, nekadašnja ministarka odbrane Mimi Kodeli, a prisutni su bili i članovi tog parlamentarnog odbora, nekadašnja ministarka za evropske integracije Klajda Đoša, ambasadori Srbije i Nemačke i drugi predstavnici albanskog parlamenta. Zamenik gradonačelnika Tirane i njegov tim priredili su nakon završetka foruma i neformalni susret sa učesnicima iz Srbije.


Tirana forum je završni ovogodišnji događaj projekta Zajednički centar za albansko-srpske odnose, koji je u organizaciji AIIS-a i EPuS-a uspostavljen još 2015. godine. Kao virtuelni centar, on od tada neprestano funkcioniše u formi niza događaja, istraživačkih projekata i razmene istraživača i novinara koji se organizuju i u Tirani i u Beogradu.

 

Tirana Times je objavio dva članka o Forumu Forum: Albania, Serbia move closer to normalizing relations i Albania, Serbia discuss new challenges ahead toward common EU future.


Tako je u oktobru ove godine u Beogradu održana konferencija „Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji“, na kojoj je Jelica Minić kazala da Srbija i Albanija nemaju otvorena bilateralna pitanja koja opterećuju odnose, ali da imaju različite poglede na pojedine regionalne teme. Bivši ambasador Srbije u Albaniji Milan Simurdić je tom prilikom ukazao da se na pitanju projekta izgradnje auto-puta Niš-Drač vidi koliko je javnost zapravo podeljena po pitanju potrebe razvoja saradnje sa Albanijom, i da veliki broj ljudi u Srbiji na odnose s Albanijom "manje-više gleda kroz kosovske naočare". Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Boćka primetio je da je u poslednje tri godine ostvaren značajan napredak u pravcu normalizacije dve zemlje, ali da je indikativno da je 2014. albanski premijer došao u posetu Srbiji tek posle 68 godina.


U Tirani je prethodno u aprilu održana petodnevna Evropska akademija, koja je okupila predavače iz dve zemlje, uticajne diplomate iz regiona i EU, istraživače i novinare. Istraživačica AIIS-a Elena Pici je tada istakla da su trgovina, energetika, transportne mreže, turizam i finansijski sektor oblasti u kojima je potrebno ostvariti znatno jaču integraciju. Nije zapostavljen ni segment kulturne saradnje, pa je tako u maju u Beogradu organizovana tribina „Nepoznata književnost Albanije“, na kojoj su, između ostalih, govorili i pesnik, prevodilac i izdavač iz Tirane Arian Ljeka, književni kritičar Saša Ćirić, pesnik i urednik časopisa „Beton“ Miško Živanović i drugi.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus