KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ZA KINU BALKAN JE POVEZNICA ZA SEVER I JUG

18.12.2017

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji održao je prošle srede otvoreni sastanak na temu kineskog faktora u svetu i uticaju na Srbiju i Balkan. Razmatrane su implikacije kineskog uticaja naročito u kontekstu obnavljanja Puta svile kroz inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ kineskog predsednika Ksi Đin Pinga. 

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, ocenila je da se stiče utisak da Evropska unija još uvek nema jedinstvenu strategiju prema Kini. „Javljaju se strahovanja od nezaustavljivog dolaska Kine u Evropu preko našeg regiona“, dodala je Minićeva.

Ona je istakla dve stvari o kojima treba razmišljati: prvo, karakter priliva kapitala iz Kine na Balkan i drugo nepostojanje ambicije Kine da deli region.

Novinarka RTS i članica Foruma za međunarodne odnose, Jasminka Simić, se opisujući opšti aspekt kineske uloge na međunarodnoj sceni, osvrnula na najvažniji događaj koji se ove godine dogodio u Kini a to je devetnaesti kongres komunističke partije na kome je predsednik Ksi Đin Ping stavljen u ravan sa svojim prethodnicima Mao Cetungom i Deng Ksijaopingom. Simićeva je rekla kako su osnovne dve karakteristike vizije Ksi Đin Pinga jačanje KP Kine i njenog rukovodstva prvenstveno preko procesa antikorupcije i borbe protiv siromaštva.

Druga ideja odnosi se na to da je Kina na putu da postane super sila bez ugrožavanja drugih i izvoza kineskog modela. Za nju je ključno pitanje kako harmonizovati evrointegracijski put Zapadnog Balkana sa kineskim investicijama.

Savetnik za razvoj i strana ulaganja Mahmud Bušatlija konstatovao je da svet ne razume dobro Kinu. Prema njegovim rečima, paradigma Zapadnog sveta drugačija je od kineske, i zasniva se na vladavini boga novca uz liberalnu ekonomiju, dok je u Kini dominantan socijalistički korporativizam.

„Mi nismo prioritet za Kinu, jer su oni u vlasničkoj strukturi svih značajnijih mediteranskih luka. Takođe, Balkan je uvek bio prolaz sever-jug, a ne istok-zapad“, podvukao je Bušatlija.

Novinar Novog magazina, Mijat Lakićević, svom izlaganju dao je naslov ʺ16+1=1 u plusu, a 16 u minusuʺ. Govoreći o dolasku kompanije „Alibaba“ u Srbiju, on je rekao „Kinezi su u konkurenciji Mađarske, Bugarske i Hrvatske, odabrali Srbiju, jer mi nismo članica Evropske unije u kojoj mora biti tendera i gde se direktno pregovara sa državom“.

Lakićević ističe da Kinezi ne znajući šta će sa ogromnim novcem vode ekspanzivnu ekonomsku politiku u kojoj su njihovi krediti skuplji od drugih do kojih Srbija može doći.

Učesnici debate bili su saglasni u tome da je Kina teško zaustavljiva, ali i kako ta tema tek dolazi. Kao objašnjenje za nepostojanje jedinstvene strategije prema Kini rečeno je da se Evropa ne bavi više u toj meri dugoročnim planiranjem razvoja i da je jedino još Kina pravi planove na dugi rok.

Ističući strateške ciljeve ove države, pozivajući se na izjave kineskih zvaničnika, učesnici su rekli da je strateški cilj Kine izvoz roba i usluga u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a ne investiranje. U ovom slučaju je za ekonomski slabije razvijene zemlje bolje svrstati se uz jačeg i iskoristiti to za učvršćivanje svoje pregovaračke pozicije u budućim svetskim kretanjima.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus