KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ŽENE KOJE ŽIVE U JEDNAKIM DRUŠTVIMA IMAJU BOLJE KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI

12.09.2017

Na osnovu istraživanja koje je krajem jula ove godine objavila Association for Psychological Science, razlike u platama nisu najvažnija stvar o kojoj bi borci za jednaka prava trebalo da se brinu. Naime, ovo istraživanje, koje je obuhvatilo čak 200.000 žena i muškaraca iz 27 zemalja na 5 kontinenata, otkrilo je da su žene iz konzervativnijih zemalja u kasnijim godinama života imale lošije rezultate na testu memorije od onih žena koje žive u jednakim i ravnopravnijim društvima. Takođe, na osnovu istraživanja može se videti i da su žene u društvima koja su u međuvremenu postala rodno-ravnopravnija popravile svoje rezultate u većoj meri nego muškarci istih godina.


U tradicionalno najravnopravnijim zemljama poput Švedske, Danske, Holandije, dobrom delu evropskih država, kao i SAD, žene su imale bolje rezultate od muškaraca, dok su u Gani, Indiji, Kini, Južnoj Africi, kao i nekim tradicionalnijim evropskim državama poput Rusije, Grčke, Portugala i Španije uloge obrnute. Interesantno je i to što su muškarci u tradicionalnim rezultatima ostvarili lošije rezultate od muškaraca koji žive u rodno-ravnopravnim društvima.


''Posledice neravnopravnosti idu dalje od tržišta rada i neravnopravnosti prihoda'' kažu istraživači, dodajući da kulturni stavovi i vrednosti, kao npr. stavovi o rodnim ulogama, imaju velikog uticaja na kognitivne sposobnosti starijih žena. Stav društva o rodnim ulogama određuje koji tip ponašanja i karakteristike se smatraju prikladnim za žene i muškarce. Ova društvena očekivanja, nadalje, utiču na ženske (i muške) životne ciljeve, izbore radnog mesta itd. Kao rezultat, žene u tradicionalnijim društvima mogu biti manje izložene kognitivno stimulativnim aktivnostima, kao što su one uključene u obrazovanje i rad.


Čak i kratkoročna izloženost negativnim stereotipima ima štetne efekte na kognitivno funkcionisanje. Druga studija pokazala je da su žene koje su istraživači podsetili na stereotip da ''ženama loše ide matematika'' imale lošije rezultate na tom testu. Slični procesi verovatno se dešavaju sa ženama koje su stalno izložene negativnim rodnim i starosnim stereotipima u konzervativnim zemljama – što objašnjava i lošije rezultate na testu memorije. Zbog toga bi trebalo staviti naglasak na smanjenje rodnih uloga, a značajni su i demokratizacija i smanjenje stereotipnih pretnji – posebno putem masovnih medija, zaključak je istraživačkog tima. 

Izvori: 

Independent
Independent 
EurekAlert 

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus