KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

ZNAČAJ MENTORSTVA I ŽENSKE SOLIDARNOSTI ZA IZGRADNJU EVROPSKOG DRUŠTVA

07.11.2016

Tradicionalna Mentorska šetnja, održana 5. novembra u Beogradu, bila je povod za najavu novog ciklusa programa „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“. Mentorke, mentorine i njihovi gosti šetali su se centralnim ulicama grada sa ciljem da skrenu pažnju na žensku solidarnost i značaj mentorstva za osnaživanje žena u Srbiji. Kroz višemesečni mentorski program „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ mlade žene na početku svoje karijere dobijaju mogućnost da usvoje nova znanja od mentorki, stručnih liderki iz različitih profesija. Sve mlade liderke zainteresovane da se usavršavaju uz mentorsku podršku, mogu se prijaviti do kraja ovog meseca na otvoren konkurs za polaznice Programa.

Prva Mentorska šetnja u Srbiji organizovana je 2008. godine u Beogradu, a ove godine učestvovalo je više od šezdeset studentkinja i budućih liderki, uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, kulture i nevladinog sektora.

Nakon šetnje, u Impakt Habu je organizovana svečanost dodela sertifikata za uspešno pohađanje šestog ciklusa. Prisutne su u ime organizatora pozdravile Andrea Brbaklić, direktorka Službi komunikacija i ljudskih resursa u Erste Banci, Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i Zorana Antonijević iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Andrea Brbaklić, jedna od kreatorki ideje o Mentorskoj šetnji u Srbiji, navela je veliki značaj zajednice u koju je Program „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ tokom godina prerastao, jer, kako je rekla, „sve su one danas prijateljice, a osim u Srbiji, šetnja je organizovana u još 56 gradova širom sveta.“ Brbaklić je naglasila značaj osnaživanja sistema mentorstva kroz potencijal mreže koju je Program izgradio.

Maja Bobić je objasnila da bez obzira na dosadašnji uspeh, podrška jačanju samopouzdanja nikada ne treba da prestane. „Uvek je dobro da znate da niste prve, da niste jedine i, najznačajnije, da niste same u nečemu. Na taj način jedino možemo da gradimo ravnopravno, evropsko društvo za sve“, poručila je ona.

Zorana Antonijević je naglasila da Program uključuje i dvostruko marginalizovane grupe, poput Romkinja i žena sa sela, jer nažalost, polazna osnova još uvek nije ista za sve žene. “Bitno je to da mi na ovaj način pravimo krug u kome se kao žene osećamo bezbedno i možemo da iskažemo svoj puni potencijal.”

 

Naša mentorina Mina Stefanović, koja je ove godine uspešno završila program, podelila je sa prisutnima svoje iskustvo u vezi sa programom. Ona je podvukla nekoliko ključnih stvari koje su za nju bile presudne i zbog kojih joj je mentorstvo jako bitno. "Prva i najvažnija je podrška - da iskoračiš i budeš bolja, da možeš da uspeš i da nisi sama u tome, da kroz program naučiš da prepoznaš mentorke i mentore u svakodnevnom životu jer su ljudi tu da te ohrabre i podrže, samo treba da znaš da potražiš. U svakom trenutku priče drugih polaznica postaju tvoje priče jer se na događajima deli, a umrežavanje kroz program je nezamenljivo, jer se kroz zajednički rad i druženja deli apsolutno sve. I na kraju ali ne i manje bitno, to je osećaj pripadnosti, da ti znaš da je to tvoje i da si tu prihvaćena, da si svoja na svome", rekla je ona.


Istom prilikom predstavljen je i rad Alumni Kluba koji okuplja alumnistkinje od početka sprovođenja Programa 2010. godine. Alumnistkinja Tamara Dačić je navela značaj samoorganizovanja i dogovora unutar grupe kako bismo još bolje mogle da radimo dalje.

 

Program „Podeli svoje znanje - Postani mentorka“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena. 


Kroz program je do sada prošlo 150 mentorki, a među njima su bile Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Aja Jung, Nevena Petrušić, Sonja Liht, Sonja Stojanović Gajić, Milena Dragičević Šešić, Tanja Miščević, Gordana Čomić, Andrea Brbaklić i druge.

U toku je konkurs za novu generaciju polaznica koje žele mentorsku podršku uspešnih koleginica. Program posebnu podršku daje preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama. Konkurs je otvoren do kraja novembra, a detalje pogledajte ovde.

 

Program osnaživanja žena „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ partnerski sprovode Evropski pokret u Srbiji, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OEBS-a u Srbiji i Erste Banka.


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus