KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

LV Sombor, aktivnosti i panovi

Novo lokalno veće na razgranatoj mapi EPUS

 

Kako obučiti zemljoradnike u novim tehnologijama koje se primenjuju u poljoprivredi?  Kako sprečiti devijantno ponašanje mladih? Da li „Smeho-fest“ može oživeti Grašalkovićevu palatu? Ovo su pitanja na koja LV Sombor ima spreman odgovor

VELIKI PLANOVI NOVOG LVI: Ksenija Milivojević i Ivan Knežević u Somboru

Odblesci ove ideje, u nešto drugačijem kontekstu, došli su i do izolovane Srbije. I među hronično nečujnim enveo-akcijama jedna banalna zamisao ("A zašto prosto ne bismo poslali neke studente da po svojoj želji putuju po Evropi?") dobija bitnu medijsku pažnju. Uz, naravno, dobro urađen posao onih zaduženih da se prema toj javnosti "odnose".

Inicijativni odbor za osnivanje Lokalnog veća Evropskog pokreta u Somboru započeo je sa radom pre tri godine, odmah nakon sednice glavnog odbora EPuS-a koja je održana 18 decembra 2006. na kojoj je usvojen statut lokalnog veća Sombor, i time konačno omogućena i njegova registracija i pridruživanje širokoj mreži drugih lokalnih veća po Srbiji.

LV Sombor do sada je, kako u saradnji sa centralnom kancelarijom EpuS-a, tako i u saradnji sa drugim lokalnim većima, sproveo niz zajedničkih aktivnosti. Prva aktivnost je bila učešće u zajedničkoj proizbornoj kampanji lokalnih veća i EpuS-a  „Izađi i glasaj“ za predsedničke izbore,a odmah potom je usledila i proizborna kampanja za pozivanje birača za izlazak na lokalne izbore pod nazivom „Misli globalno, glasaj lokalno“.

Predviđeni plan i program za 2007. godinu

 • Nastavak saradnje sa Lokalnom samoupravom i zajedničko planiranje i pisanje projekata. Izrada projekta koji se tiče edukacije i informisanja javnosti o etičkom kodeksu ponašanja funkcionera i zaposlenih u lokalnoj samoupravi.
 • Postavljanje web-sajta LV Sombor.
 • Nastavak edukacije građana na kursevima stranih jezika, radi lakšeg i bržeg zaposlenja kroz projekat „Savremeno obrazovanje u zoni komunikacije“.
 • Proizborne aktivnosti koje se tiču izlaska mladih na glasanje.
 • Održavanje manifestacije povodom proslave dana Evrope.
 • Priprema projekta koji bi imao za cilj edukaciju poljoprivrednika u novim tehnologijama koje se primenjuju u poljoprivrednoj proizvodnji i agrarnom politikom koja se sprovodi u zemljama EU, pri čemu bi se posebna pažnja posvetila onim poljoprivrednim proizvodima koji su deficitarni na tržištu EU
 • Saradnja sa drugim lokalnim nevladinim organizacijama u cilju razvijanja lokalne samouprave (trenutno smo u fazi dogovora sa NVO „Asocijacija za razvoj opštine Sombor“ i planiramo da zajedno izradimo projekat za formiranje edukativno-informacionog centra u Somboru).
 • Pomoć u izradi i realizaciji projekata sa drugim nevladinim organizacijama.

Takođe, uz pomoć kolega i prijatelja iz Lokalnog veća Zrenjanin, u toku je realizacija dela našeg projekta „Savremeno obrazovanje u zoni komunikacije“ koji se odnosi na kurseve engleskog jezika i osnove računara, za mlade iz sela opštine Sombor. S obzirom na udaljenost sela od kulturnog zbivanja, kulturne afirmacije u gradu i mnogih drugih faktora, upravo su u te sredine dovedeni profesori engleskog jezika. U okviru ovog projekta snage su trenutno usmerene ka tome da se u saradnji sa Mesnim zajednicama, kao i sa Institutom za kulturne veze sa inostranstvom, celokupan projekat sprovede i školama na teritoriji čitave opštine Sombor. U fazi priprema je prilagođavanje ovog projekta uslovima predstojećih konkursa, a prvenstveno ''Akcionom planu politike za mlade u Vojvodini'' iz naše opštine.

Jedan od trenutnih ciljeva je davanje podrške i pomoći „Mladim pravnicima Srbije – ogranak Sombor“ u realizaciji njihovog projekta „Ombudsman – zaštitnik prava građana“.

Velikoj Sali Gradske kuće u Somboru, 6. decembra 2006 održana je tribina na temu „Prezentacija evropskog pokreta u Srbiji kao organizacije i regionalna  politika evropske unije i njen značaj”. Izlagači su bili Ksenija Milivojević, generalni sekretar EPuS-a i Ivan Knežević, savetnik u Kancelariji za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije. Pored članova Inicijativnog odbora LV Sombor, tribini su prisustvovali i predstavnici pojedinih NVO iz Sombora, članovi prodemokratskih i proevropskih političkih stranaka, direktori osnovnih i srednjih škola, Sekretari mesnih zajednica, zaposleni u lokalnoj samoupravi i mnogi građani. Nakon završene tribine koja je bila propraćena velikim odzivom i održana na zadovoljstvo prisutnih, usledila je televizijska emisija na lokalnoj televiziji „Spektar“, u kojoj je bila gost Ksenija Milivojević.

Na poziv Centra za razvojne projekte i programe opštine Sombor, u planu je učešće u projektu ''Smeho-fest'' 1. aprila 2007. godine koji je namenjen oživljavanju Grašalkovićeve palate, kao spomeniku kulture grada Sombora.

Isto tako, plan nam je da u okviru Akcionog plana politike za mlade u Vojvodini (i sličnim konkursima) konkurišemo projektom „Društveni aspekti masmedija na pojavu devijantnih, agresivnih i drugih nasilnih i protivpravnih oblika ponašanja mladih“. Ova akcija bi se realizovala formiranjem timova po školama opštine Sombor, njihovim istraživačkim radom, radionicama, tribinama i debatama.


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus