KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

LV NIŠ, aktivnosti i planovi

Orah je posečen
a kad će novi porasti ne znamo

 

Čini se da stara priča po kojoj samo najbolji učenici prevazilaze učitelje, na ovom prostoru teško može pustiti korenje. Biće da je ovom području bliža ona druga priča prema kojoj ispod velikog oraha ne raste drugo drveće

LV Niš : konsenzus o evropskim integracijama

Piše: Mila Vujić

Koračajući unapred moramo se i osvrnuti, a osvrćući se sagledavamo početne korake koji su nas doveli tu gde smo. Pre petnaestak godina u ovoj Srbiji je određeni broj ljudi u uskom krugu i u nekim svojim grupicama ispijao svoju čašicu razgovora uz veliku ljudsku zebnju. Bila je to realna strepnja, ako niste bili slepi kod očiju. A zatim je opozicioni duh i antiratno stremljenje, uz hrabrost ovih vrlih, sada već veterana „časice razgovora” i razmišljanja  izrastao u komponetu praktične aktivnosti – u Evropski pokret u Srbiji.

Potom se, kako to biva, taj entuzijazam preneo na ljude sličnih stremljenja i vremenom su se formirali inicijativni odbori iz kojih će izrasti lokalna veća. Lokalno veće Niš je dosta godina funkcionisalo kao inicijativni odbor. Nakon sastanka u Nišu 28.januara 2003. godine, zaključilo se da Niš ima bitnu ulogu u sprovođenju budućih aktivnosti od važnosti za čitav region. Intenziviranjem aktivnosti u narednih godinu dana se i zvanično formiralo Lokalno veće Evropskog pokreta u Nisu. Po osavremenjivanju lokalne uprave, razvoju preduzetništva, edukacije mladih, rada koji vodi u susret evropskoj integraciji, po zalaganju za konsenzus, deregulaciju, decentralizaciju i regionalni razvoj, kao i po aktivnom organizovanju proizbornih kampanji (dana Evrope i mnogo drugi aktivnosti u cilju održivog razvoja) – Evropski pokret u Nišu je postao prepoznatljiv kao vredan partner institucijama, privredi i građanima. 

Kako svojim delovanjem ispoljava korisno i praktično, kooperativno i kritičko, a ostajući dosledan suštinskim i evropskim vrednostima, Lokalno veće Niš nikad nije prihvatalo apolitičnost i veoma kritično se postavljalo spram „legalizma” koji na scenu vraća ljude čije plodove „rada”  iz poslednje decenije još osećaju građani čitavog regiona pa i države. Dosledni u  osudi nepotizma i slabosti koju  političke strukture ispoljavaju u sprovođenju neophodnih reformi, ostali smo uvek spremni na podršku svim strukturama društva koje su ispoljile tendencije ka progresivnom razvoju. Veliki broj stručnih konferencija sa ciljem prenošenja pozitivnih iskustava, javnih rasprava i sopštenja su dokaz suštinske potrebe da se doprinese boljitku i podrže tendencije razvoja. Kako opredeljenje Evropskog pokreta u Nišu nije isključivo bazirano na „projektnom” već nadasve savesnom sagledavanju stanja u regionu i mogućnostima za prevenciju problema i kriza, naš rad poništava znak jednakosti između „nevladinog” i „nepolitičnog” .

Činjenica da je decentralizacija proces kome se opiru čak i strukture koje sebe nazivaju demokratskim, ostavlja veliku prazninu i bolno saznanje da, iako smo petnaest proteklih godina nešto uradili, politička elita nije stekla mudrost, već ispoljava slabost, i povlađivanje sopstvenom samoljublju. Odgovor civilnog sektora na takvo „delovanje” političkih činilaca jeste formiranje koalicije za decentralizaciju

Lokalno veće Niš veliki doprinos je dalo izradi plana razvoja grada, socio-ekonomskom i kulturnom razvoju regiona, intenziviranjem prekogranične saradnje i partnerskim radom sa susedima, čiji će rezultati biti vidljivi u bliskoj budućnosti.
Razvijena je mreža koja intezivno sarađuje na relaciji Dimitrovgrad-Pirot-Niš-Vranje-Preševo-Bujanovac-Kuršumlija u gotovo svim sektorima sa željom da se ta saradnja intezivira i u Leskovcu i Prokuplju. Javnost u radu, je urodila stvaranjem strateškog partnerstva sa Regionalnom privrednom komorom i Univerzitetom, a ove aktivnosti podržane su i na programima televizija RTV „Belle amie” i TV5 koje svakog utorka i četvrtka posvećuju jednočasovne emisije  radu civilnog sektora i aktuelnim događanjima u regionu. Konačno, ove godine LV Niš je primilo i priznanje za promociju mira  i afirmaciju žena.


No, ostaje i žal za neučinjenim. Činjenica da je decentralizacija proces kome se opiru čak i strukture koje sebe nazivaju demokratskim, ostavlja veliku prazninu i bolno saznanje da, iako smo petnaest proteklih godina nešto uradili, politička elita nije stekla mudrost, već ispoljava slabost, i povlađivanje sopstvenom samoljublju. Odgovor civilnog sektora na takvo „delovanje” političkih činilaca jeste formiranje koalicije za decentralizaciju, koja  odražava jasan stav građana Srbije. O svim aktivnostima Evropskog pokreta u Nišu, više možete saznati ukoliko posetite sajt www.epus.org.yu.

y

LV Niš : delegacija diplomatskog kora u poseti Nišu

Na kraju treba spomenuti da su zalaganja Lokalnog veća Niš pre svega i uvek protiv populističke demagogije, ksenofobije, zatvaranja, ignorantskog i arogantnog odnosa prema susedima, Evropi i svetu. Čini se da stara priča po kojoj samo najbolji učenici prevazilaze učitelje, na ovom prostoru teško može pustiti korenje. Biće da je ovom području bliža ona druga priča prema kojoj ispod velikog oraha ne raste drugo drveće. Čini se samo da se ponekad zaboravlja da je veliki orah u nas već posečen. U ulozi svedoka, aktuelnih događanja u blago rečeno srpskoj bruci, odi samoljublju i nezrelosti koja se  zove „nemogućnost formiranja vlade”, članovi Evropskog pokreta u Nišu kao i građani Srbije se sa nevericom pitaju, hoćemo li ponovo čekati da poraste neki novi veliki orah?


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus