KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

EURO STAR BUS 2005

Projekat Euro Star Bus je nastavak informativne kampanje o EU, započete 2004. godine, koja se sprovodi pod sloganom "Moj grad u Evropi", a realizuje je Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa omladinskom organizacijom Generacija 21.

 

Cilj projekta je infomisanje građana o bitnim aspektima Evropske unije i promovisanje evropskih vrednosti u Srbiji.

 

Projekat se realizuje uz pomoć Delegacije Evropske komisije u SiCG, Britanske ambasade i Fridrih Ebert fondacije.

 

Euro Star Bus predstavlja autobus specijalno opremljen za kampanju "Moj grad u Evropi". On će na svojoj turneji obići 7 gradova u Srbiji. U tim gradovima na trgovima će se organizovati ulične akcije u kojima će aktivisti razgovarati sa građanima i deliti im informativni materijal. Pored toga biće organizovani kvizovi znanja o EU za odrasle, mlade i decu. Kampanju "Moj grad u Evropi" pratiće literarno takmičenje za osnovce, posete srednjim školama, posete ambasadora opštinama i prigodni kulturni događaji.

 

Ciljna grupa ovog projekta je čitava populacija, ali akcenat će biti stavljen na mlade i euro-skeptike. Ciljevi projekta su:

 • podizanje nivoa svesti ljudi u vezi najbitnijih aspekata EU kroz promociju kulture, vrednosti i ideja EU
 • bolje razumevanje problema vezanih za integraciju i proces trazicije SiCG
 • smanjivanje broja euro-skeptika i identifikovanje predrasuda
 • povećanje nivoa znanja mladih vezanog za teme EU, pogotovo u manjim gradovima
 • povećanje učestvovanja mladih u promovisanju EU u SiCG.

 

Mapa poseta:

 

Takmičenje za osnovce

 

Jedna od aktivnosti u okviru projekta EURO STAR BUS je i održavanje takmičenja za mlade. Ovo takmičenje se održava upravo ispred našeg autobusa i namenjeno je isključivo učenicima osnovnih škola: šestog, sedmog i osmog razreda. Cilj je upoznavanje osnovaca kroz igru sa bitnim karakteristikama zemalja Evropske Unije ali i podsticanje njihovog interesovanja za razumevanje okruženja.

 

Opis takmičenja

 

Ovo takmičenje je osmišljeno tako da zainteresuje mlade ljude da pokažu ono što znaju kako o samoj Evropskoj uniji tako i o njenim članicama. Sastoji se od 3 igre:

 • PRVA IGRA predstavlja kviz znanja. Ona se sastoji od 2 grupe pitanja koja se odnose na opštu kulturu, istoriju i geografiju. Cilj je da se deca u isto vreme zabavljaju i stiču nova znanja.
 • DRUGA IGRA je slagalica. Na prostoru dimenzija 5x6m osnovci će sklapati mapu Evrope, sastavljenu od 42 zemlje. Ovim putem oni će vežbati sposobnost orjentacije u prostoru i bolje upoznati okruženje u kom žive.
 • TREĆA IGRA je muzička zagonetka. Na osnovu muzičkih numera, takmičari imaju za zadatak da prepoznaju iz koje zemlje one potiču. Cilj ove igre je prepoznavanje muzike različitih zemalja kako bi se što bolje i kroz zabavu upoznale različite kulture.

 

Uslovi takmičenja

 

Na takmičenju mogu učestvovati samo osnovci od šestog do osmog razreda. Škole koje učestvuju treba da pošalju tim od 5 takmičara sa svojim navijačima u pratnji jednog nastavnika. Bilo koja škola ima pravo da učestvuje ukoliko se na vreme, pre same posete gradu, prijavi kancelariji Evropskog pokreta u Srbiji.

 

Pravila igre

 

Tim svake škole broji 5 učenika.

 

U prvoj igri deca će stajati u koloni jedan iza drugog. Prvi u redu daje odgovor podizanjem odgovarajuceg slova (a,b ili c) i nakon datog odgovora odlazi na začelje reda dok sledeći učesnik odgovara na sledeće pitanje. Vreme davanja odgovora je 5 sekundi i za svaki tačan odgovor dobija se jedna zvezdica.

 

U slagalici vreme predviđeno za slaganje slagalice je 10 minuta, svih 5 učesnika učestvuju. Na početku 2 zemlje će već biti postavljene na svoja mesta radi bolje orjentacije a takmičari na dati znak nastavljaju slaganje. 4 pravilno postavljene zemlje donose jednu zvezdicu. Ukoliko ostane 3, 2 ili 1 zemlja van deljivog broja neće se računati.

 

Muzička zagonetka. Zadata numera traje oko 30 sekundi, a boduje se tako da ekipa koja prva podigne papir na kome je napisala odgovor i pritom tačno odgovori, dobija 2 zvezdice, a ostale ekipe koje tačno odgovore dobijaju po 1 zvezdicu.

 

Takmičenje će pratiti žiri, sastavljen od nastavnika škola koje učestvuju. On će pratiti regularnost takmičenja - nadgledati vreme trajanja i regularnost bodovanja.

 

Zato požurite i prijavite svoju ekipu, jer EURO STAR BUS stiže i u vaš grad. Očekuju vas vredne nagrade-knjige, futbalske lopte, rančevi, majce i suveniri ambasada Evropske unije- ali prvenstveno interesantna zabava.VAŽNO JE UČESTVOVATI!

 

Euro Star Bus - Euro kviz

 

Svi građani će imati priliku da učestvuju u još jednoj aktivnosti u okviru obrazovno informativne kampanje Moj grad u Evropi i to vrlo lako. Posetioci našeg štanda, koji se nalazi ispred autobusa, će dobiti nagradni upitnik, kada Eurostar-bus stigne u vaš grad. Upitnik sadrži nekoliko lakih pitanja (zatvorenog tipa) koji se tiču opšte kulture vezane za Evropsku uniju.

 

Na sva pitanja treba tačno odgovoriti i ostaviti lične podatke. Popunjeni upitnik treba da sadrži i sve potrebne podatke kako bi bio validan. Naši aktivisti će građanima pomoći da listić ubace u kutiju koja se nalaze na štandu i zapravo ovih nekoliko koraka omogućava učestvovanje u nagradnom Euro kvizu.

 

Izvlačenje srećnog dobitnika biće održano nakon završetka planiranih poseta gradovima. Ime će biti objavljeno na sajtu Evropskog pokreta u Srbiji. Dobitnik će biti kontaktiran i lično. Nagrada je velika tajna ali je svakako vredna.

 

Cilj ovog kviza je da građani kroz zabavu provere svoje znanje. To će im ujedno biti i podstrek da saznaju nešto više o Evropskj uniji. Uz malo znanja i malo sreće možete postati dobitnik lepe nagrade. Važno je ostaviti tačne lične podatke da bi vas lakše kontaktirali.

 

Vredi pokušati, zar ne?

 

Euro Star Bus - Euro radionice u srednjim školama

 

Radionice u srednjim školama predstavljaju još jednu od aktivnosti u okviru projekta "Moj grad u Evropi". Šta naši srednjoškolci znaju o Evropi? Ovo pitanje smo postavili na samom početku projekta a rezultati, do kojih smo došli, variraju od grada do grada. O konačnom bilansu utisaka možemo govoriti tek po završetku programa.

 

Šta je to Euro-radionica?

 

Radionica predstavlja interaktivnu prezentaciju odabranih informacija o Evropskoj uniji i ima kako edukativnu tako i rekreativnu ulogu. Rekreativnu - jer je cilj da kroz zabavu učenicima skrenemo pažnju na Evropsku uniju, na njeno prisustvo u Srbiji i Crnoj Gori, i da pokušamo da odgonetnemo pitanja zašto smo joj mi potrebni, a zašto je ona potrebna nama. Ideja ovog projekta u celini, je da približimo Evropu onima koji žele da saznaju nešto više o tome a nemaju uslova. Čvrsto verujemo da ne smemo zanemariti ulogu omladine u ovoj državi. To su budući glasači i učesnici svakodnevne politike.

 

Zašto radionica?

 

Smatramo da su naši učenici umorni od klasičnih predavanja i zato smo se potrudili da radionice budu zanimljve i interaktivne jer učesnicima daju mogućnost da u svakom trenutku izraze svoje mišljenje, pitaju i dobiju odgovor. Naš cilj je da poruku prenesemo na zanimljiviji način što će nam omogućiti povratnu reakciju. Bitno je aktivirati učenike i podstaći ih da slobodno govore o svom mišljenju.

 

Pored osnovnih informacija o Evropskoj uniji pružamo im mogućnost da saznaju kako mogu da otputuju u letnje kampove, da učestvuju u razmeni učenika i iskoriste mogućnosti i povlastice koje su im malo poznate.

 

Kome su radionice namenjene?

 

Radionice su namenjene isključivo učenicima prve, druge i treće godine srednjeg obrazovanja. Na proputovanju kroz Srbiju, u 7 gradova, naši aktivisti će posetiti što više škola. Ideja je da se iz svih odeljenja dobrovoljno prijave dva do tri učenika/učenice, kako bi se formirala grupa od 25 učenika koji se međusobno ne poznaju.

 

Ovaj uzrast je ciljna grupa zato što u tim godinama počinju da razmišljaju o svom okruženju, susednim državama, o svom budućem pozivu i o osnovnim ciljevima u životu. Putem radionica mi želimo da im pomognemo i ukažemo na mogućnosti.

 

Naša želja je da učenici shvate da će za nekoliko godina baš oni biti ti koji će donositi odluke i nadamo se uvesti zemlju u Evropsku uniju.


Organizator:

 


Donatori:

 


Podrska projektu:

 


 

Partner:

 

ARHIVA:

 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus