KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

E, MOGU I JA! 2008

 

Projekat je sastavni deo procesa implementacije Nacionalne strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Nastao je na osnovu rezultata istraživanja koja su pokazala da „kod mladih postoji vera da će uskoro biti bolje, odnosno nada i optimizam, ali je spremnost na lični angažman da bi se to ostvarilo mnogo manja“.  Otuda je osnovni cilj projekta podsticanje mladih na aktivno učešće u društvu, što je u skladu sa ciljevima Strategije.

 

Projekat „E, mogu i ja!“ se realizuje od 2008 godine. Zahvaljujući kreativnom pristupu problematici društvenog aktivizma mladih stvoren je strip junak Rešivoje koji se utemeljuje kao svojevrsni brend u ovoj oblasti. Rešivoje je običan dečko koji u sebi nosi niz pozitivnih vrednosti i, kao takav, dolazi u sukob sa sivilom  svakodnevnice u Srbiji koja je rezultat višegodišnje nebrige za opšte dobro, ali i sa negativnim junacima koji su odraz pada  moralnih vrednosti u savremenom društvu. Nastojeći da obnovi zaboravljeni duh dobrosusedstva Rešivoje osmišljava brojne akcije dovodeći  sebe u komične situacije iz kojih uvek izlazi kao pobednik. Ovako predstavljen on je poruka mladim ljudima da put do ličnog usavršavanja i socijalnog poželjnog statusa pojedinca vodi preko brige za opšte dobro društva u kome živimo. Ili kako bi to Rešivoje rekao: „nisam dozvolio da me okolina promeni, već sam ja promenio nju!“.

 

Projekat je sastavni deo  procesa implementacije Nacionalne strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Nastao je na osnovu rezultata istraživanja koja su pokazala da "kod mladih postoji vera da će uskoro biti bolje, odnosno nada i

optimizam, ali je spremnost na lični angažman da bi se to ostvarilo mnogo manja“.  Otuda je osnovni cilj projekta podsticanje mladih na aktivno učešće u društvu, što je u skladu sa ciljevima Strategije.

 

"E, mogu i ja!“ je projekat namenjem omladinskim organizacijama i neformalnim grupama mladihi realizuje se uz pomoć lokalnih veća Evropskog pokreta u Srbiji na teritoriji čitave Srbije.

 

Trajanje projekta: septembar 2008 - mart 2009.

 

Aktivnosti:

 • Konkurs
  Konkurs će biti raspisan za omladinske organizacije i neformalne grupe mladih (od 15 - 30 godina) i trajaće dva meseca (od 3. novembra do 26. decembra 2008. godine). Cilj je da se mladi motivišu da identifikuju društvene probleme u svom okruženju i da reaguju na njih, tako što će osmisliti konkretnu akciju kojom bi ili rešili probleme ili ukazali na njihovo postojanje. Svoje predloge za rešavanje konkretnih problema, mladi mogu podnositi na posebnom formularu (online prijava) koji je dostupan na resivoje.emins.org Najkreativniji predlozi dobiće finansijska sredstva u iznosu do 500 € i neophodnu logističku pomoć za realizaciju. Realizacija konretnih društvenih akcija će se odvijati krajem januara i tokom februara 2009. godine.
 • Implementacija odabranih društvenih akcija
  Nakon zatvaranja konkursa žiri (sastavljen u toku realizacije konkursa) odabraće 10 najkreativnijih predloga čija bi realizacija ili skrenula pažnju ili doprinela rešavanju konkretnog društvenog problema u lokalnim sredinama. Prilikom odabira vodiće se računa o ravnomernoj zastupljenosti na teritoriji Srbije. Za realizaciju odabranih predloga su obezbeđena finansijska sredstva do 500 €. Logistička i tehnička pomoć pri realizaciji biće obezbeđena od strane EPuS i njegovih lokalnih veća. Realizacija će biti medijski ispraćena.
 • Publikovanje brošure "Vodič kroz društveni aktivizam"
  Vodič kroz društveni aktivizam će biti publikacija namenjena mladima. Sadržaće informacije o društvenom aktivizmu mladih u okviru kojih će im se objasniti zašto je bitno biti društveno aktivan, kako se angažovati i sl. Opisi, izveštaji i fotografije realizacije odabranih predloga će poslužiti kao tzv. “primeri dobre prakse“.
 • PR i marketinška kampanja
  Pomenute aktivnosti pratiće kampanja uz specifično vizuelno rešenje osmišljeno u vidu stripa. Strip prati doživljaje glavnog junaka  (REŠIVOJE), koji je društveno odgovoran i prolazi kroz niz situacija u kojima se susreće sa raznim društvenim problemima koji ga motivišu da se angažuje i radi na njihovom rešavanju.


 


Organizator:

 


 

Donator:

 

 

Medijska podrška:

 

  PDF DOKUMENTA

  Citaj ili skini (download)

DOKUMENTI:

AKTIVNOSTI:

ARHIVA:

 


 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus